Wethouder Marieke Schouten bij OBS De Krullevaar tijdens een gastles over E-waste.
Wethouder Marieke Schouten bij OBS De Krullevaar tijdens een gastles over E-waste. Foto: Aangeleverd

Inzamelactie 'E-waste Race' van start

nieuwegein • Wethouder Marieke Schouten heeft op donderdag 16 september het startsein gegeven voor de E-waste race in de RMN gemeenten. Op OBS De Krullevaar was zij aanwezig tijdens de gastles om de leerlingen succes te wensen en uit te leggen waarom het inzamelen van E-waste zo belangrijk is. 

"De E-waste race is een hele leuke manier om grondstoffen in te zamelen. Mensen hebben vaak meer thuis liggen aan oude apparaten dan ze denken. Het is een zeer leuke actie van RMN, E-waste race en de scholen om zo meer te leren over recyclen", aldus wethouder Schouten.


NEMO Science Museum

De leerlingen van OBS De Krullevaar gaan de strijd aan met negen andere basisscholen om zo veel mogelijk afgedankte elektrische apparaten (ook wel E-waste genoemd) in te zamelen. Zo kunnen de grondstoffen die erin zitten zoveel mogelijk opnieuw gebruikt worden. De E-waste race start op maandag 20 september en duurt tot donderdag 14 oktober 2021. Met het ophalen van afgedankte apparaten scoren de leerlingen punten. De school met de hoogste score wint een leuke schoolreis naar NEMO Science Museum.


Milieuvriendelijk

Voor het maken van een elektrisch apparaat zijn veel grondstoffen nodig. Een aantal van deze grondstoffen raakt op. Dat veroorzaakt problemen bij het maken van mobieltjes, computers en kleurentelevisies. Dat moet ook anders kunnen, vinden de leerlingen van OBS De Krullevaar. Ook vinden zij het belangrijk dat de grondstoffen voortaan op een eerlijke en milieuvriendelijke manier verkregen worden. Met het ophalen van al het E-waste hopen zij hieraan bij te dragen.


Meehelpen 

Alle apparaten met een stekker of batterij kunt u aanmelden op de website van de E-waste race. Op een vooraf afgesproken tijd halen de leerlingen dan het aangemelde apparaat bij u thuis op. Het is dus niet de bedoeling dat u zelf afgedankte elektrische apparaten naar de deelnemende basisschool bij u in de buurt brengt. Let op: De leerlingen verzamelen de afgedankte apparaten in containers. Het is dan ook van belang dat het afgedankte apparaat in een “kliko” past, zoals haardrogers, afstandsbedieningen, oplaadsnoeren en staafmixers. RMN leegt de volle containers en zorgt ervoor dat de afgedankte apparaten bij de verwerker terecht komen. Zo kunnen de grondstoffen uit de elektrische apparaten opnieuw gebruikt worden.


Score

Basisscholen uit Baarn, IJsselstein, Soest en Zeist doen eveneens mij aan de E-waste race. Op de website van de E-waste race wordt de score tussen de scholen bijgehouden.


q https://ewasterace.nl