Vanaf zaterdag heeft iedereen van dertien jaar en ouder die naar binnen wil in horecagelegenheden een coronatoegangsbewijs nodig.
Vanaf zaterdag heeft iedereen van dertien jaar en ouder die naar binnen wil in horecagelegenheden een coronatoegangsbewijs nodig. Foto: 123rf.com

Horeca in Nieuwegein voorziet problemen door invoering coronapas

Algemeen

NIEUWEGEIN • Horecagelegenheden in Nieuwegein voorzien problemen door de invoering van de coronapas. Dat blijkt uit een rondvraag. Vanaf zaterdag heeft iedereen van dertien jaar en ouder die naar binnen wil in horecagelegenheden een coronatoegangsbewijs nodig.

Voor Grand Café de Burgemeester, gevestigd aan het Stadsplein, wordt het vooral problematisch als mensen van buiten naar de wc moeten: “Morgen is hier markt. De marktlui lopen hier per persoon altijd vijf of zes keer per dag naar binnen om naar het toilet te gaan. Het wordt een gedoe om ze allemaal te controleren”, zegt een medewerker. Hetzelfde geldt volgens hem voor klanten die op het terras zitten en naar de wc moeten. 

Discussie

Ook Bagels en Beans op Cityplaza loopt hier tegenaan. “Het is bijna niet te doen om te handhaven als mensen die op het terras zitten naar het toilet moeten”, zegt medewerker Kimberly. “We hebben eigenlijk geen tijd om dat te controleren.”

Bij Jack’s Grillhouse wordt vooral opgezien tegen de weerstand die de coronapas bij sommige klanten oproept: “Het is vervelend dat we het constant aan iedereen moeten uitleggen”, zegt Annemarie van het restaurant. “Sommige klanten gaan de discussie aan, maar dat is niet anders. We zijn acht maanden dicht geweest en ik ga geen boete riskeren. Ik vind het ook niet leuk, maar we gaan wel met het coronatoegangsbewijs werken.” 

Boa’s

Over de handhaving zegt communicatiemedewerker Fieke Vermeulen van de gemeente Nieuwegein: “Vanuit de gemeente bezoeken onze boa’s horecagelegenheden. In eerste instantie is dit vooral gericht op het aanbieden van hulp of advies over het uitvoeren van de nieuwe richtlijnen. Een vervolgstap is het geven van een waarschuwing. Bij notoire overtredingen wordt er uiteraard opgetreden.”