Jan en Bets Rijdes voor de waterpomp op Kerkveld die chirurgijn Teljer heeft laten plaatsen.
Jan en Bets Rijdes voor de waterpomp op Kerkveld die chirurgijn Teljer heeft laten plaatsen. Foto: Naomi Wijling

Zes generaties familie Rijdes op Kerkveld

nieuwegein • Eind 1800 kwam de eerste generatie van de familie Rijdes op Kerkveld wonen. Eerst woonden ze in het 'Kikkerbuurtje' aan de Nedereindseweg in Jutphaas. Kerkveld was in die tijd het centrum van het dorp Jutphaas. Jan Rijdes woont nog steeds in het huis van zijn ouders, dat eerder van zijn opa en oma was. Kleinzoon Jeffrey behoort tot de zesde generatie van de familie die op Kerkveld woont.

Jan en Bets Rijdes wonen nog met veel plezier in het huis dat al drie generaties in de familie is. "Wij gaan hier niet meer weg. We hebben een grote emotionele binding met Kerkveld en met dit huis," vertellen Jan en Bets. Het huis is gebouwd omstreeks 1600 en is een voormalig Anna van Rijn-huisje. Het was erg klein. 

Daarom hebben er vele verbouwingen plaatsgevonden. De laatste grote verbouwing was rond 1980. "Er is een aantal meter aangebouwd, een verdieping op gezet, een vaste trap neergezet, enzovoorts," vertelt Jan. De voorgevel van het huis staat op een fundering uit 1603. De vader van Jan heeft samen met een buurman met de hand de stenen gemaakt die zijn gebruikt voor de binnenmuren. "Je snapt wel dat ze er lang over deden. De binnenmuren staan nog steeds in het huis." 


De ouders van Jan woonden eerst in een ander huis op Kerkveld, nummer 45 (nu nr. 54). Tegenover de opa en oma van Jan, die op nummer 35 (nu nr. 39) woonden. De vader van Jan werd na het overlijden van zijn grootvader petroleumboer. Hij ging met zijn hond en later paard en wagen langs de deuren. Omdat de schuur waar zijn spullen stonden beter benaderbaar was vanuit het huis van zijn ouders, hebben ze geruild van huis. "Dat kon toen nog". 

Jaren later werden het rijtje met huizen waar de ouders van Jan hadden gewoond (nummer 45) door de Hervormde Kerk verkocht. Helaas stond de schuur op het grondgebied van één van deze huizen en zou ook de schuur verkocht moeten worden. "Daarom kocht mijn vader alle vier de huizen op voor 1.850 gulden en verhuurde hij deze weer," zegt Jan. 

Tot aan 1965/1966 was er rondom Kerkveld alleen maar weiland. "Je liep zo de weilanden in." In die periode werd de grond bouwrijp gemaakt, heeft de vader van Jan de huizen verkocht en werd de straat doorgetrokken naar de Claylaan.  


"Door in de archieven te duiken, ben ik veel te weten gekomen over de familiegeschiedenis die dus voor een heel groot gedeelte hier op Kerkveld ligt." De geschiedenis van Kerkveld is tegenwoordig op de informatieborden te vinden waar Jan en Bets (vrijwilliger bij de Historische Kring Nieuwegein) aan mee hebben gewerkt. Sinds kort woont kleinzoon Jeffrey ook op Kerkveld. "We vinden het erg leuk dat hier nog een Rijdes is komen wonen," aldus Jan en Bets.


Naomi Wijling