Van links naar rechts: Carel, Erwin, Monique en Carla.
Van links naar rechts: Carel, Erwin, Monique en Carla. Foto: Naomi Wijling

Buren redden man met hartstilstand

nieuwegein • MOvactor was ook dit jaar weer op zoek naar de 'Beste Buur van Nieuwegein'. Een buurman of -vrouw die heel belangrijk voor je is en het verdient om in het zonnetje gezet te worden. 

Het was onmogelijk om maar één Beste Buur van Nieuwegein uit te roepen. Daarom heeft iedereen die genomineerd was een presentje gekregen. 

Hanz Lasthuis - buurtverbinder van MOvactor - had de eer om de ingezonden verhalen van de inwoners onder ogen te krijgen. "Er zitten hele mooie verhalen tussen. Van het uitlaten van de hond, boodschappen doen tot samen een bakje koffie drinken of mee gaan naar het ziekenhuis." 

Carla Trouwee had ook haar verhaal ingestuurd. Haar man Carel Runge kreeg een hartstilstand. "Ik haalde de buren erbij en samen met buurman Erwin begon ik met reanimeren terwijl zijn vrouw Monique de hulpdiensten inseinde," zegt Carla. Door het snelle handelen, ook van de politie, heeft Carel er geen blijvende schade aan overgehouden. Zes weken na de hartstilstand lijkt het net alsof er niets is gebeurd. De doctoren zijn ook verbaast over het goede herstel. Zowel Monique als Erwin hebben beiden een BHV-opleiding en wisten dus wat ze moesten doen. Zo ook Carla met haar ervaring in de zorg. 

Erwin en Monique waren enorm verrast toen Carel en Carla voor de deur stonden met het presentje. "Je doet dit gewoon," vertelt Erwin nuchter. "En het blijft echt een wonder dat Carel er zo bij zit." Het is fijn om terug te kunnen vallen op je buren. "Liever een goede buur dan een verre vriend," aldus Hanz.


Naomi Wijling