Te veel partijen

“Mag ik jouw mobieltje even lenen”, vraagt Dirk lachend aan een van de dames. “Waarvoor?” “Ik moet even naar de wc en ik heb op dat ding van mij geen QR- code en jij wel.” “Maar je moet wel je ID-kaart laten zien toch?’ “Daar hebben ze toch geen tijd voor”, grinnikt Dirk weer. “Even goed we zitten nou wel een dolletje te maken maar denk maar dat dat gebeurt hoor. Maar het gedoe levert kennelijk toch wel problemen op bij een aantal horecazaken als je dat zo hoort. En nou blijkt dat die app niet goed werkte en er ook een storing was en er lange rijen voor de restaurants hebben gestaan.”

We hebben het er het vorige week ook al over gehad. Wel controleren of niet controleren. We zitten op ons bekende plekje en bij ons wordt er helemaal niet moeilijk gedaan. Je ziet regelmatig mensen in- en uitlopen zonder dat iemand naar die QR-code vraagt. Het heeft de nodige twijfels opgeroepen bij de mensen en het heeft zelfs een staatssecretaris haar kop gekost, omdat ze ernstige problemen had met het beleid rond die QR-code. Gaat lekker daar in Den Haag.

“Hebben jullie nog naar Prinsjesdag gekeken?’, vraagt een van de dames. “Ik vind het wel wat hebben hoor. Die rit met die Gouden Koets. Jammer dat dat weer niet doorging. En al die hoedjes in de Ridderzaal. Leuk hoor. Ik hou daar wel van.”

Nou Dirk heeft daar duidelijk een ander menig over. “Zit daar de koning een troonrede voor te lezen die hij niet eens zelf geschreven heeft. En dan die begroting! De miljarden vliegen je om de oren alsof het niets is. Miljarden jongens! Laat dat eens tot je doordringen. Bijvoorbeeld zeven miljard voor klimaatregelen terwijl overal in de wereld kolencentrales worden gebouwd. Over vervuiling van het klimaat gesproken. Nederland moet als klein landje weer het braafste jongetje van de klas zijn. 

Ik weet niet wat voor regering we hebben hoor. Het formeren lukt niet. Kamerleden, staatsecretarissen lopen weg of worden weggestuurd. Moties van wantrouwen vliegen om je oren. En als ze weg zijn bij hun partij omdat ze het niet eens zijn met het programma blijven ze in de Kamer zitten als een eenmansfractie en hebben we er weer een partij bij. We hebben gewoon te veel partijen. Dat maakt het formeren van een nieuw kabinet zo moeilijk. We moeten gewoon minder partijen zien te krijgen. Of een zakenkabinet! Een kabinet dat bestaat uit niet-politieke personen zoals ondernemers.” Aldus de ‘politieke beschouwing’ van Dirk.