Nieuwbouw aan de Edisonbaan in Rijnhuizen.
Nieuwbouw aan de Edisonbaan in Rijnhuizen. Foto: Google Street View

Rijnhuizen volop in ontwikkeling

nieuwegein • De gemeente heeft tijdens de raadsvergadering van donderdag 23 september ingestemd met de vestiging van een voorkeursrecht op enkele percelen in het gebied Rijnhuizen. 

Hierdoor zijn eigenaren verplicht om - wanneer ze hun perceel willen verkopen - deze eerst te koop aan te bieden aan de gemeente. De gemeente heeft vooralsnog geen grond in de van oorsprong kantorenwijk Rijnhuizen. Met de komst van uiteindelijk 2500 woningen moeten er echter ook voorzieningen komen in de wijk, zoals een supermarkt, een basisschool, kinderdagverblijf en een gezondsheidscentrum

Een supermarkt staat op de planning aan de Edisonbaan, maar voor de andere voorzieningen moet nog een plek worden gevonden. Het stuk grond dat Nieuwegein daarvoor op het oog heeft, is in het bezit van beleggers. Die willen het voorlopig niet verkopen.


Het gaat om een perceel ten zuiden van Fort Jutphaas dat nu in handen is van vier eigenaren. Op het perceel staan panden die bedrijven huren. Ook zit er op dit moment een opleidingsinstituut van Dienst Justitiële Inrichtingen. De gemeente ziet er dus liever in ieder geval een basisschool en een gezondheidscentrum verrijzen.  


Wethouder Hans Adriani hoopt en vermoedt dat de beleggers overstag gaan. De hele wijk is immers ontstaan door medewerking van beleggers en ontwikkelaars. De gemeente bezit er alleen het fort, de hockeyvelden en de openbare weg. En toch komen er op het voormalige bedrijventerrein 2500 woningen. De wethouder wil binnenkort in gesprek gaan met de grondeigenaren.