Bijeenkomst problematiek niet-digitaalvaardige jongeren

nieuwegein • Om organisaties in Nieuwegein bewust te maken van de problematiek van niet-digitaalvaardige jongeren organiseert Stichting Lezen en Schrijven een startbijeenkomst.  

In Nieuwegein is behoefte aan een ruimer aanbod om jongeren te ondersteunen bij hun digitale vaardigheden. Jongeren lopen vast in de uitgebreide, complexe digitale dienstverlening van de overheid en andere publieke dienstverleners (bv. Zorgverzekeraars, Belastingen en Scholen). In de aanloop naar hun 18e verjaardag moeten zij veel zaken zelf digitaal regelen, zoals het aanmelden bij hun opleiding, toeslagen, DigiD, ziektekostenverzekering en studiefinanciering. Ouders en scholen vertrouwen erop dat jongeren geen moeite hebben om deze zaken zelfstandig te regelen. Maar in werkelijkheid gaat het niet vanzelf: jongeren worden voor het eerst geconfronteerd met de taal van de overheid, een taal die ze niet spreken. Ze maken fouten die belangrijke consequenties kunnen hebben: ze staan niet ingeschreven op hun opleiding, hebben niet de juiste DUO-financiering of studenten-OV aangevraagd.

Het is van groot belang dat jongeren de juiste digitale vaardigheden hebben. Gemeente Nieuwegein, Movactor en Stichting Lezen en Schrijven gaan hier aan werken met verschillende partners uit stad en land.

De startbijeenkomst op 8 november staat in het teken van ontmoeting met alle partners en een aantal jongeren. Verder het delen van kennis, verzamelen van goede ideeën en info over de op te zetten sessies voor jongeren. Aanmelden voor het evenement of meer informatie opvragen kan door een e-mail te sturen naar: info@4youthnieuwegein.nl