Het beroep van Jeroen Lensen uit Nieuwegein is er eentje die je niet vaak hoort: nautisch verkeersleider.
Het beroep van Jeroen Lensen uit Nieuwegein is er eentje die je niet vaak hoort: nautisch verkeersleider. Foto: Naomi Wijling

Jeroen is nautisch verkeersleider bij RWS

nieuwegein • Het beroep van Jeroen Lensen uit Nieuwegein is er eentje die je niet vaak hoort: nautisch verkeersleider. Hij voert deze functie uit bij Rijkswaterstaat. Jeroen is - zoals hij zelf zegt - geboren op het water. Met ouders die schippers waren en familieleden die ook in het vak zitten, was het niet vreemd dat ook Jeroen 'iets' wilde gaan doen dat te maken had met water.

Jeroen heeft tot aan zijn zesde meegevaren met zijn ouders en ging daarna naar het Schippersinternaat in Vreeswijk. Nadat hij zijn school had afgemaakt, ging hij werkend leren. Hij behaalde zijn papieren voor de opleiding Binnenvaart. "Ik ben één jaar met mijn ouders meegevaren. Ik heb toen veel geleerd", vertelt Jeroen. Zijn ouders kenden na al die jaren als schipper de fijne kneepjes van het vak. Na het overlijden van zijn vader voer hij nog een tijdje samen met zijn moeder. “We vervoerden toen veevoer door heel Nederland.”


Nieuwe uitdaging

Jeroen ging steeds meer nadenken over de toekomst. Wat wilde hij? Varen met een eigen schip? Of iets anders? "En toen kwam de vacature bij Rijkswaterstaat voorbij. Ze zochten mensen met een nautische achtergrond. Een functie op het water en aan de wal. Een dynamische functie," zegt hij vrolijk. En een nieuwe functie betekende ook weer de boeken in. "Ik startte de opleiding eerst als schipper/gezagvoerder aan boord van een patrouillevaartuig. En nu heb ik de gedeelde functie nautisch verkeersleider en mobiel verkeersleider."


Nautisch verkeersleider

Geen dag is hetzelfde voor Jeroen. Zo is het rustig. Zo is het druk. Het enige wat hij wel weet, is wanneer hij moet werken. "We hebben drie verschillende diensten. Zo zijn alle 24 uur van de dag gedekt". De ene dag zit Jeroen op het water, waar ook handhaven bij hoort. "We maken wel eens aanvaringen mee of moeten een jacht wegslepen." De andere dag zit hij op de verkeerspost in Schellingwoude of Wijk bij Duurstede. 

"Als een schip wil passeren dan begeleid ik dit proces. Ik vertel welke schepen er op het water zijn. Waar deze zich bevinden. En ik kijk dan hoe ze elkaar heb beste kunnen passeren", aldus Jeroen. Eigenlijk zorgt Jeroen ervoor dat dit vlot en natuurlijk veilig gebeurd. Sinds kort gaat Jeroen ook naar Rotterdam waar hij mensen opleidt.

"Bij het NNVO (opleidingsinstituut) behaal je het basisdiploma om in heel Nederland te kunnen werken. Daarna volg je een regiogerichte opleiding," zegt Jeroen. "Ze hebben ook een simulator om te oefenen in de praktijk."


Ook in zijn vrije tijd is Jeroen met zijn gezin op het water te vinden. "Op het schip van mijn moeder en haar man. Ik ben dan helemaal in mijn element."


Naomi Wijling