Overdracht collectie Oudheidskamer

nieuwegein • In museum Warsenhoeck is de overdracht van de collectie en inventaris van de Stichting Oudheidskamer Vreeswijk aan de Historische Kring ondertekend. Het museum in Vreeswijk heeft haar deuren moeten sluiten: er zijn te weinig vrijwilligers om het in stand te houden.

Voorzitter van de Oudheidskamer Harry Koppelrath heeft de collectie in meer dan dertig jaar opgebouwd. “Maar ik ben nu blij met de overdracht. Het komt hier in goede handen. Zo kan iedereen er nog lang van genieten”, zegt hij. 

De vaandels die als eerste overgekomen zijn uit museum Vreeswijk gaven de ondertekening een feestelijk karakter. Voorzitter van de Historische Kring Hidde van der Kluit noemde het een memorabele dag waarvoor de aanleiding minder leuk is. Maar er is reden om met enthousiasme door te gaan. 


Tevens benoemde Van der Kluit de consequenties van de overname van de collectie - die voor het symbolische bedrag van een euro is gekocht. “Er is zoveel, het is echt een uitdaging. We gaan een mooie Nieuwegeinse collectie opbouwen. Dit wordt een plek waar de historie van Nieuwegein terug te vinden is. Maar het wordt een traject dat veel tijd vraagt. Het Fort geeft ons gelukkig nog een jaar de tijd. Het voorhuis van het pand wordt bij het museum getrokken, dat is een monument, daar kan je niet zo maar aan de slag. We moeten dit zorgvuldig en met elkaar doen. Gelukkig krijgen we veel steun van de gemeente.” 


Ook de Historische kring is op zoek naar nieuwe vrijwilligers, die willen helpen de boeiende historie van Nieuwegein in museum Warsenhoeck een plaats te geven.


Louise Mastenbroek