Barend de Stigter heeft onlangs nieuwe zonnepanelen laten plaatsen. De oude heeft hij op de schuur geïnstalleerd.
Barend de Stigter heeft onlangs nieuwe zonnepanelen laten plaatsen. De oude heeft hij op de schuur geïnstalleerd. Foto: Naomi Wijling

Al 35 jaar passie voor duurzaamheid

nieuwegein • Barend de Stigter was er al vroeg bij als het gaat om duurzaamheid. Als voorlichter bij de PUEM (later REMU en toen overgenomen door ENECO) kwam hij in aanraking met energie en duurzaamheid. En ging hij met zijn gezin in 1986 wonen in een spaarwoning in de wijk Fokkesteeg. Dit was destijds een uniek project in Nederland. Ook nu nog blijft hij zijn kennis over duurzaamheid ontwikkelen. Daarbij ondersteunt hij anderen via de vrijwilligersorganisatie Energie-N. Barend is inmiddels al 35 jaar bezig met duurzaamheid. 

Duurzaamheid is voor Barend een echte passie. Hij volgt deze wereld op de voet. "Samen met mijn broer ben ik vorige week naar een beurs geweest, omdat ik op zoek ben naar een batterij om te veel geproduceerde elektriciteit op te slaan,” vertelt hij. "Ook mijn familie heeft een stukje van mijn passie overgenomen en kijken steeds meer naar mogelijkheden om te verduurzamen". Via de vrijwilligersorganisatie Energie-N zet hij zijn kennis in om inwoners van Nieuwegein te ondersteunen. "Eén van de eerste dingen die je kunt doen, is isoleren," vertelt Barend. Maar het begint allemaal bij het verdiepen in je eigen energieverbruik. 

Energieverbruik

Barend bemerkt dat mensen over het algemeen niet goed weten waar ze moeten beginnen als ze willen verduurzamen. Zelf checkt hij iedere maand zijn eigen energieverbruik. "Ik kan hierdoor goed in kaart brengen waar ik voor moet betalen en dus ook wat ik anders kan doen". Minder lang douchen bijvoorbeeld, het glas vervangen, zonnepanelen aanbrengen of vernieuwen of een zonneboiler installeren. 

Warmtepomp

Barend heeft nog wel een kanttekening als het gaat om het vergelijken: "Als je dezelfde eenheid gebruikt, wordt het nog veel makkelijker om te vergelijken. Bij gas wordt gesproken over m3 en bij elektriciteit weer over kWh. 1 m3 aardgas is ongeveer 10 kWh. En een GJ Warmte is 277 kWh.” Door zijn werk kwam Barend al 35 jaar geleden in aanraking met duurzaamheid. “Ik mocht als één van de eersten een warmtepomp uitproberen. Die onttrekt warmte uit de bodem naast mijn huis.”

"Het verduurzamen blijft leuk”, aldus Barend. "Naast dat het leuk is, ben je ook nog eens goed voor het milieu bezig". Voor sommige mensen is de eerste stap een hele grote stap. Gewoon doen, is zijn advies. Barend leest veel over duurzaamheid, kijkt waar hij aanpassingen kan doen in zijn huis en vernieuwing door kan voeren. Bijvoorbeeld het kopen van een elektrische auto die een oplaad- en ontlaadmogelijkheid heeft. "Het teveel aan opgewekte elektriciteit kun je dan in de accu van de auto opslaan. Om vervolgens die energie zelf te gaan gebruiken om bijvoorbeeld de wasmachine te laten draaien".

Naomi Wijling