De omslag van het boek 'Nieuwegein 50 jaar', uitgebracht door De Historische Kring.
De omslag van het boek 'Nieuwegein 50 jaar', uitgebracht door De Historische Kring. Foto: Aangeleverd

Boek ‘Nieuwegein 50 jaar’ uitgebracht

Algemeen

NIEUWEGEIN • De Historische Kring heeft in het kader van de verjaardag van de stad het boek ‘Nieuwegein 50 jaar’ uitgebracht. “Een bijzonder boek. Er zijn natuurlijk veel boeken geschreven over de historie, maar dit is het eerste dat gaat over het Nieuwegein van nu”, vertelt Hidde van der Kluit, voorzitter van de Kring.

“Als rode draad in het verhaal fungeren de wijken en daarmee het ontstaan van de stad”, gaat hij verder. “Het gaat over de nieuwe architectuur. Het staat bol van de leuke weetjes. Zoals de dubbele straatnamen die aangepast moesten worden toen Jutphaas en Vreeswijk één werden. Als lezer maak je echt een reis door de tijd. Heel bijzonder. Het is niet in chronologische volgorde geschreven. Je wordt als lezer meegenomen in het ontstaan van je eigen wijk. Dertig schrijvers - allemaal vrijwillig - hebben een bijdrage geleverd aan dit boek. En daar moest iemand dan nog weer logica in aanbrengen”. 

Hans Oosters
Het voorwoord is geschreven door Hans Oosters, de commissaris van de koning. Dat wilde hij graag doen. De provincie heeft immers een belangrijke rol gespeeld toen de twee dorpen samengevoegd werden. Ook stadsdichter Ton de Gruijter heeft een aandeel geleverd met het gedicht ‘Ik ben Nieuwegein’.

Het boek gaat over politiek, cultuur, maatschappij, geografie, (water)wegen, het kastelenlint, Kerkveld, Park Oudegein, de molens, onderwijs, vrijwilligerswerk, het ziekenhuis, scholen, economie en nog veel meer. Welke stad heeft in korte tijd drie stadshuizen gehad? Bekende Nieuwegeiners komen aan het woord, maar ook nieuwe inwoners van de stad. In tekst en beeld.

Koffietafelboek
Van der Kluit: “Het idee was om een echt koffietafelboek te maken. Van het eerste idee naar de realisatie, we zijn er twee jaar mee bezig geweest. Zo’n boek lees je niet zomaar in een keer uit. Dat ligt op tafel, dat zie je in, je leest wat en gaat iets na. Daardoor leer je de stad begrijpen. Zo is het gepland en gelaagd. Voor ons nu al geslaagd. Een plezier om in te lezen en te kijken. Een prachtig cadeau voor jezelf of om weg te geven. De feestdagen komen er weer aan.”

Het boek telt ruim 250 pagina’s, is luxe uitgevoerd met een representatieve harde kaft en heeft een beperkte oplage. Het is te koop voor €29,95 bij Bruna Muntplein en Bruna Cityplaza en uiteraard bij Museum Warsenhoeck.