Piepkleine lockdown

Op de site van De Molenkruier las ik een berichtje over het stressniveau onder de Nieuwegeiners. Dat zou met 17,8 procent ietsjes hoger zijn dan het landelijk gemiddelde van 17,7 procent. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor, waaraan meer dan een half miljoen Nederlanders meededen. In Nieuwegein zegt 21,8 procent van de vrouwen de afgelopen vier weken heel veel stress te hebben ervaren, en bij de mannen ligt dat percentage op 13,8 procent. 

Bij mij komt als eerste de vraag op: over welke vier weken hebben we het dan? Als de onderzoekers het namelijk de afgelopen zes weken aan mijn lief en mij hadden gevraagd, dan zouden we het gemiddelde in onze stad aardig hebben kunnen opschroeven. Dat heeft alles te maken met de aanstaande verkoop van ons huis. Al weken werken we tegen de onbarmhartige doortikkende klok op om ons huis zo leeg mogelijk te krijgen voor een fotoreportage, die straks op verschillende verkoopsites veel potentiële kopers moet gaan trekken. Wie wel eens bij ons binnen is geweest, weet voor welke enorme uitdaging wij onszelf hebben geplaatst. Gelukkig lijkt het alsof er bij mijn lief een knop is omgezet. Hij heeft al van verbluffend veel spullen afstand gedaan. Bij de Kringloopwinkel zijn ze er blij mee. En ik moet zeggen dat nu het einde van deze grote opruimactie nadert, ons stresslevel ook afneemt. Zelfs mijn lief erkent nu dat minder zooi, meer ruimte in zijn hoofd geeft. Halleluja, en nu maar hopen dat hij in ons nieuwe huis die gedachte vast weet te houden. 

De vraag die overblijft is hoe we in deze hectische en onzekere wereld ons stressniveau blijvend omlaag kunnen brengen. Misschien biedt dan toch zo af en toe een piepkleine lockdown, bijvoorbeeld in de vorm van terugkeer van de zondagsrust, uitkomst.

reneeblom1@gmail.com


Klaverjassen

nieuwegein • De SPNN organiseert op vrijdagavond 22 oktober de vierde ronde van de klaverjascompetitie. Start om 19:30 uur. Zaal open vanaf 18:45 uur. Entree: 4 euro p.p. incl. koffie/thee. Voor meer informatie bel met 06 22 41 40 51.