Thyrza, Eva-Lou en Mare presenteren hun favoriete boek.
Thyrza, Eva-Lou en Mare presenteren hun favoriete boek. Foto: Marsja Haanstra

Voorleeswedstrijd op basisschool De Vleugel

nieuwegein • Op Montessorischool De Vleugel werd tijdens de Kinderboekenweek een voorleeswedstrijd gehouden. Leerlingen Thalia, Thyrza, Mare en Eva Lou waren de voorleeskampioenen van hun klas. Daarom lazen ze voor aan de hele school. Dat vonden ze wel een beetje spannend.

Een voor een lazen de voorleeskampioenen een stuk voor uit hun lievelingsboek. De rest van de school luisterde. Sommige kinderen werden helemaal meegenomen in de verhalen. Alle vier de deelnemers hadden geoefend om rustig te lezen en toon te houden. Dat kon je wel merken. Vervolgens werd er gestemd door alle leerlingen. 

Eva Lou

Voor leerlingen uit groep 3 was het nog best moeilijk om de namen helemaal goed te schrijven. Met hier en daar een tong uit de mond werd er serieus geschreven en gestemd. Eva Lou won de wedstrijd in groep 7-8 en Thyrza die van groep 5-6. Eva Lou mag basisschool De Vleugel vertegenwoordigen op de Nieuwegeinse voorleeswedstrijd in bibliotheek De tweede verdieping later dit jaar. Lezen is een van de speerpunten op De Vleugel. "Je woordenschat en het niveau van begrijpend lezen voorspelt deels het succes in het voortgezet onderwijs. Voor andere vakken zoals aardrijskunde of biologie is lezen onontbeerlijk", zegt schoolleider Doreen Rambags.

Dertig minuten lezen

Daarom lezen op basisschool De Vleugel alle kinderen elke dag ongeveer dertig minuten. Dat doen ze met de hele klas tegelijkertijd. Om de leerlingen enthousiast voor het lezen te krijgen en te houden, zorgt de school ervoor dat de schoolbibliotheek steeds aangevuld wordt met nieuwe boeken.
Een groep enthousiaste ouders houdt de collectie boeken actueel en helpt kinderen bij het uitzoeken van geschikte boeken, passend bij het leesniveau. Tijdens de Kinderboekenweek kreeg elke groep van de oudervereniging een pakket nieuwe boeken.

De Kinderboekenweek is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland en heeft als doel zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om boeken te lezen.