ZorgSpectrum locatie Vreeswijk staat aan de Lekboulevard in Nieuwegein.
ZorgSpectrum locatie Vreeswijk staat aan de Lekboulevard in Nieuwegein. Foto: Google Street View

Dichtbundel uitgebracht: opbrengst gaat naar patiëntenvereniging hart- en longtransplantatie

Algemeen

NIEUWEGEIN • Margot Bavinck-Rompa heeft een bundel uitgebracht met 24 gedichten en illustraties. Vorige week overhandigde ze het eerste exemplaar van de bundel aan bewoonster van ZorgSpectrum locatie Vreeswijk mevrouw van ’t Lam. 

Bavinck heeft haar dichtbundel “Alles voor een glimlach” gebaseerd op herinneringen uit de tijd dat zij vrijwilligerswerk deed in Zorgcentrum Vreeswijk. De bundel is voor (groot)ouders, kinderen, maar ook voor zorginstellingen en zorgmedewerkers.

Persoonlijke verhalen
Het is een aantal jaren geleden dat Bavinck computerles gaf aan de bewoners en ze samen werkten aan de kabelkrant, maar de herinnering is scherp. “Je zag daar heel veel, ik kwam met veel mensen in gesprek. Soms maakten we gewoon een kletspraatje. Maar er kwamen ook persoonlijke verhalen naar boven en we voerden diepgaande gesprekken over van alles. Bewoners die hun kinderen niet meer zagen of wiens partner nog thuis woonde. Waar blijft je relatie dan? Of moeite hebben met het geloof. Ook mensen die het centrum als eindstation ervaarden. Voor de een lastig, een ander ging er meer gelaten mee om. Dingen waar mensen nog nooit met anderen over gesproken hadden. Natuurlijk hebben we ook lol gemaakt. Ik was begaan met de mensen, maar ik liet me niet meesleuren. Ik kon het redelijk van me afzetten, maar het is niet voor niets dat ik het nog weet”.

Er gebeurden ook mooie dingen. “Een mevrouw, 75 jaar, gesoigneerde dame, zat bij mij op computerles. Sorry, zei ze, ik ben nog heel jong en nu zit ik hier. Op een gegeven moment komt er een lange, nette man binnen. Ik zag daar gebeurt iets. Het begon met een kopje thee drinken en het werd een setje. Prachtig, ze kregen samen een kamer. Dat heb ik natuurlijk gebruikt voor een gedichtje.”

Modeshow
Er was veel belangstelling voor de computerlessen. “Mensen genoten ervan. Soms zag ik een heel ander iemand dan buiten de les. Zoals een mevrouw die vaak boos was en veel kritiek had. Ze bleek heel intelligent en leergierig. Ze had snel door hoe ze naar een bepaalde site kon. We deden samen virtuele rondleidingen. En een meneer die altijd een mailtje stuurde, twee zinnen, meer lukte niet, het werd geen hele brief. Mijn allerliefste, stond er dan boven. Ik dacht het zijn vrouw was, maar het bleek zijn dochter te zijn. Hij dacht veel aan haar. Ik ben ook eens met iemand naar een tweedehandswinkel geweest. De opbrengst daar ging naar een goed doel. Die vrouw vond het zo’n mooi initiatief en was zo blij dat ze daar kon rondstappen.”

Een paar keer per jaar werd er een modeshow georganiseerd in het zorgcentrum. “De mannen gingen zo dicht mogelijk bij de omkleedhokjes zitten.”, lacht Bavinck. “Dan zaten ze te loeren. Er waaide natuurlijk wel eens een gordijntje op.” 

Coronatijd
De bundel is in coronatijd tot stand gekomen. Bavinck: “Er stond een oproep van ZorgSpectrum in de krant. De bewoners mochten niet naar buiten en geen bezoek ontvangen. Ze vereenzaamden. De vraag was om iets te maken voor de mensen, een brief of een kaart. Toen ben ik begonnen. Ik heb 24 kaarten gemaakt met een gedicht en een tekening. De activiteitenbegeleider die er werkt, kende ik nog. Haar heb ik gevraagd er samen met de bewoners iets mee te doen. Een vriendin bracht me op het idee er een bundel van te maken. De opbrengst is volgens de wens van mijn overleden zwager voor de patiëntenorganisatie Hart & Longtransplantatie.”

De gedichtenbundel “Voor een Glimlach” is te koop via margotbr.nl en bij Bruna Hoogzandveld, Bruna Muntplein, en Momenten van Leven (IJsselstein).