Aan de grote tafel van het Vijfspronghuis worden vlaggen geknutseld voor het feest in november.
Aan de grote tafel van het Vijfspronghuis worden vlaggen geknutseld voor het feest in november. Foto: Naomi Wijling

Vijfspronghuis viert tienjarig bestaan

Algemeen

NIEUWEGEIN • Een vijftal ouderstellen wilde dat de zorg voor hun kinderen met een verstandelijke beperking een verlenging was van de zorg thuis. In 1995 gingen ze met elkaar rond de tafel. Na vele tegenslagen, lukte het de ouders om een woonplek te realiseren, inclusief 24-uurs zorg. Het Vijfspronghuis werd een huis voor tien bewoners met een verstandelijke beperking. De tien bewoners van toen, wonen er nu nog steeds. Dit jaar vieren ze het tienjarig bestaan van het huis.

Het is één en al gezelligheid in de grote woonkamer. De bewoners zitten op de bank, de tv staat aan en de ouders zijn ook in de woonkamer of in het appartement van hun zoon of dochter te vinden. Aan de grote tafel in de keuken zit Kim te knutselen. Er worden vlaggen gemaakt voor het grote feest in november. 

Jarenlang wachten
Marjo en Frans Vleugel - de ouders van Wouter - behoren tot de initiatiefnemers van het Vijfspronghuis. “Vanwege ons werk hadden we al veel contact met de gemeente waardoor we wisten bij wie we moesten zijn met onze wens”, vertelt Frans. “In eerste instantie zou het project in de wijk Blokhoeve gerealiseerd worden en werden we gelinkt aan woningbouwvereniging Mitros”.

Helaas liep dat anders dan gedacht. “Het hele project op de Blokhoeve liep tegen een aantal pijnpunten aan, onder andere fijnstof en hoogspanningskabels. Dit zorgde voor stagnatie op de bouwvergunning die er uiteindelijk helemaal niet is gekomen”, vertelt Dien van Buuren - moeder van bewoner Bob. 

Na jaren wachten, kwam er uiteindelijk een tip voor een bouwproject nabij Vreeswijk. “Het had zo moeten zijn”, vertelt Marjo. “Alle bewoners hebben een eigen appartement met huis-, slaap- en badkamer en een klein keukenblok”. 

Roze accessoires
Susan is één van de bewoners van het Vijfspronghuis. Ze laat haar kamer vol met roze accessoires zien. Susan vertelt dat ze samen met iemand van de zorg haar kamer schoonmaakt en dat iedereen in huis een eigen taak heeft.

Zorgverlener Sydion is al tien jaar betrokken bij het Vijfspronghuis. “Het is fijn werken hier”, zegt begeleider Els. “Het is zo’n leuke groep bewoners. Het onderlinge contact met de ouders is ook erg fijn. De lijnen zijn kort, want de ouders lopen hier gewoon naar binnen”. 

De bewoners van het Vijfspronghuis zijn regelmatig in Vreeswijk te vinden of in winkelcentrum Hoogzandveld. “Er zijn altijd mensen die ze gedag zeggen of naar ze zwaaien, dat is zo leuk!” vertelt Marjo. “Het wonen in een woonwijk is ook erg fijn voor onze kinderen. Zo horen ze er helemaal bij.”

Vrijwilligers
Het Vijfspronghuis is nog op zoek naar vrijwilligers om bijvoorbeeld de bewoners naar de sportclub te brengen of om boodschappen te doen.