Wethouder Jan Kuiper en initiatiefnemers mevrouw Kanhai en Vincent Lisman bij de tuintjes.
Wethouder Jan Kuiper en initiatiefnemers mevrouw Kanhai en Vincent Lisman bij de tuintjes. Foto: Naomi Wijling

Containertuintjes officieel geopend

nieuwegein • De hoeveelheid zwerfafval in de Rijtuigenbuurt groeide. Er werden steeds meer vuilniszakken naast de ondergrondse containers neergezet. Buurtbewoners van de Koetsdrift mevrouw Kanhai en Vincent Lisman gingen op zoek naar een oplossing. "Bij het Makadocentrum zijn containertuintjes geplaatst. Dit bleek ook voor ons de oplossing tegen het zwerfafval", vertelt Vincent. 

De bakken zijn gemaakt van honderd procent afval en geleverd door het bedrijf CityGard. De containertuintjes zijn gefinancierd door het project Betere Buurten van de gemeente. De buurtbewoners moeten wel zelf zorgen voor het onderhoud van het groen.
Een containertuintje is een oplossing voor zwerfafval. "Bij het Makadocentrum zien we al dat het zwerfafval is verminderd. En dat er meer contact is tussen de bewoners", vertelt wethouder Jan Kuiper. "Het zou mooi zijn als dat hier ook bereikt wordt".
Acht buurtbewoners van de Koetsdrift gaan de containertuintjes onderhouden. Een buurman grapt: "Nu de tuintjes er staan, moeten we wel een keer een planning gaan maken". Over enige tijd hoeft de planning niet meer op papier gemaakt te worden. Het bedrijf CityGard is bezig om een app te ontwikkelen waarin mensen op een makkelijke manier een planning kunnen maken.

De containertuintjes zijn meer dan alleen tuintjes. Door de verschillende planten wordt de biodiversiteit vergroot. De planten en bloemen geven een leuke uitstraling. Het afval naast de container zou moeten verminderen. "Het containertuintje draagt ook bij aan ons doel en dat is mensen meer met elkaar in contact te laten komen", vertelt Henk-Jan Room van CityGard. "Buurtbewoners hebben meer contact met elkaar, blijkt uit onderzoek".
Wethouder Jan Kuiper opende vrijdag de vier containertuintjes. Hij prees de initiatiefnemers en de samenwerking tussen de verschillende partijen.

Naomi Wijling