De eerste stop van de regenachtige Klimaatfietstocht is Poldermolen Oudegein.
De eerste stop van de regenachtige Klimaatfietstocht is Poldermolen Oudegein. Foto: Jordi Jupijn

Klimaatfietstocht laat duurzame initiatieven in Nieuwegein zien

Algemeen

nieuwegein •  Samen Duurzaam Nieuwegein (SDN) organiseerde zaterdag in het kader van de Nationale Klimaatweek de eerste klimaatfietstocht in Nieuwegein. Vijftien deelnemers stapten op deze regenachtige dag op de fiets om te zien wat Nieuwegeiners doen tegen klimaatverandering. 

“Bedrijven, organisaties en bewoners in Nieuwegein zijn op verschillende manieren bezig met het onderwerp duurzaamheid. Je ziet het alleen niet altijd, want vaak zit het onder de grond”, vertelt Roel van den Bosch van SDN. 

“In de wijk Fokkesteeg zijn een paar projecten die je niet ziet. Zoals de weg met een waterpasserende verharding die geschikt is om extra water te bergen. Terwijl duurzaamheid bij buurttuin Cirkeltje Rond heel zichtbaar is door onder andere de bloemen en planten.” 

Poldermolen Oudegein
Het verzamelpunt voor de fietstocht is het Milieu Educatie Centrum in het Natuurkwartier. Na een bakje koffie of thee en een korte uitleg, gaan de deelnemers naar de eerste stop: Poldermolen Oudegein.

In 2015 presenteerde een groep inwoners een plan om de molen weer te laten malen en in 2021 is dat gerealiseerd. De molen heeft nu een functie in de waterhuishouding van Park Oudegein. Het is een voorbeeld van het gebruik van windenergie.

Sedumdaken
De tocht vervolgt naar het stadscentrum waar verschillende duurzame initiatieven te zien zijn: sedumdaken op bushokjes, bloemen en inzamelingbakken voor kleding en schoenen. Er wordt vertelt dat het sedumdak als een spons water opneemt. Bij verzadiging zal het water pas afstromen. De sedumlaag heeft ook een isolerend effect. Dat betekent minder “hittestress” en minder energieverbruik.

Door kleding en schoenen in te zamelen en te hergebruiken, wordt er ook minder energie verbruikt. En door meer bloemen te planten, wordt de biodiversiteit vergroot. Bloeiend Nieuwegein heeft dit al op verscheidene plekken waargemaakt.

Wadi
Langs de groene gevel bij de kruising Hildokropstraat/Sluyterslaan fietsen de deelnemers verder naar de Meentwal. Hier ligt een gescheiden rioleringssysteem en een “wadi” (Water Afvoer Drainage Infiltratie). Na hevige regenval verzamelt het water zich in een wadi.

Vervolgens kan het water infiltreren in de bodem waardoor later verdroging wordt voorkomen. De drie wadi’s aan de Meentwal liggen op verschillend niveau en zijn beplant. De laatste stop is van de tocht is het Klimaatplein in tuincentrum GroenRijk Baars. Hier krijgen mensen praktische tips om hun tuin of balkon te vergroenen.