Rijkswaterstaat verwijdert binnenkort de Boogbrug.
Rijkswaterstaat verwijdert binnenkort de Boogbrug. Foto: Bodine van de Looij

Livestream verwijdering Boogbrug

nieuwegein • Rijkswaterstaat verwijdert binnenkort de stalen Boogbrug tussen Nieuwegein en Vianen. 

Voor het publiek is dit te volgen via een een livestream vanaf 7 november 06:30 uur. Het verwijderen van de Boogbrug is geen alledaags karwei. De stalen boogconstructie die bijna 5000 ton weegt en alleen in z’n geheel te vervoeren is, vraagt niet alleen om een gedegen maar bovenal om een veilige manier van verwijderen. Zoals het er nu uitziet, komt op zaterdagavond 6 november om 23:00 tot 01:00 uur het ponton aanvaren en wordt deze aan de lierdraden vastgemaakt. Dit is met speciale verlichting te zien.

Beatrixsluis

De constructie wordt op zondagochtend 7 november om 6:30 uur vast gespannen aan de lieren, tussen 07:30 en 08:30 uur omhoog gevijzeld en van 08:30 tot 09:30 uur op het ponton geladen.
Vervolgens wordt het ponton gedraaid en daarna rond 10:30 uur weggevaren richting de Beatrixsluis. In de Beatrixsluis wordt gestart met het demonteren van de brug.

Onder voorbehoud

De tijden zijn nog onder voorbehoud en kunnen veranderen bij bepaalde weersomstandigheden. Indien de gehele operatie niet kan plaatsvinden, bijvoorbeeld door de waterstanden, zal er uitgeweken worden naar 14 november.