De voetgangersbrug is 72 meter lang, 3,2 meter hoog en gemaakt van staal.
De voetgangersbrug is 72 meter lang, 3,2 meter hoog en gemaakt van staal. Foto: Studio Retouched

Gezocht: nieuwe eigenaar voor 72 meter lange Nieuwegeinse voetgangersbrug

Algemeen

NIEUWEGEIN • Rijkswaterstaat is op zoek naar een nieuwe eigenaar voor de voetgangersbrug De Kroon - Knoest. Deze brug ligt bij Nieuwegein over de A27 en verbindt de verzorgingsplaatsen De Kroon en De Knoest met elkaar.  

De brug moet verwijderd worden om de wegverbreding van de A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder mogelijk te maken. Met behulp van de Nationale Bruggenbank - een soort Marktplaats voor bruggen - zoekt Rijkswaterstaat een nieuwe eigenaar.  

Nationale Bruggenbank
De Nationale Bruggebank is in 2021 gelanceerd door Rijkswaterstaat en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam in samenwerking met de Bruggenstichting. Doel is om hergebruik van vrijkomende bruggen te stimuleren, om hiermee uiteindelijk te zorgen voor minder energie- en materiaalgebruik door de bouw van nieuwe bruggen.

Voetgangersbrug De Kroon - Knoest is in 1999 gebouwd en heeft als bijnaam “de Sprinkhaan”. De brug lijkt erg op een voetgangersbrug over de A12 bij Veenendaal. Dat komt doordat ze vlak na elkaar geplaatst zijn en allebei zijn ontworpen door Architectenbureau Hans van Heeswijk.

De gegadigden staan nog niet in de rij. Zo schrijft AD Utrechts Nieuwsblad. Volgens Rijkswaterstaat heeft zich nog niemand gemeld.