Wethouder Jan Kuiper klom op de sjofel in de Leidscheschans en gaf met een duim omhoog het startsein.
Wethouder Jan Kuiper klom op de sjofel in de Leidscheschans en gaf met een duim omhoog het startsein. Foto: Kees van der Meer

Start vernieuwing van de buurt Schansen-Zuid

Algemeen

NIEUWEGEIN • De werkzaamheden voor de vernieuwing in de buurt Schansen-Zuid zijn donderdag met een officieel tintje ingeluid. Wethouder Jan Kuiper klom op de sjofel in de Leidscheschans en gaf met een duim omhoog het startsein.

De vernieuwing van de Schansen-Zuid is onderdeel van het project Betere Buurten. Daarin werkt de gemeente samen met bewoners, ondernemers en woningcorporaties aan de vernieuwing van de openbare ruimte, zodat deze toekomstbestendig is. Pleintjes, openbare tuinen en speelplekken worden in samenwerking met de bewoners opgeknapt. 

Een voorbeeld hiervan is de jeu de boulesbaan op de hoek van de Lemsterschans/Leusderschans. Ook is er aandacht voor het klimaat: meer dan 1000 m2 aan straat en stoep wordt in Schansen-Zuid vervangen door groen. Bovendien wordt er gebruikt gemaakt van zogenaamde “boombunkers” om bomen een goede groeiplaats te geven. Ook ondersteunt de gemeente initiatieven van inwoners gericht op het versterken van het onderling contact.

Afgelopen zomer presenteerde de gemeente het plan voor de aanpak van de vernieuwing aan de buurt. Daarvoor heeft de gemeente met inwoners gesproken tijdens buurtterrassen, een lichtjesroute en online participatie in coronatijd. Het definitiefontwerp is voortgekomen uit inbreng van inwoners, technische realiseerbaarheid en beleid van de gemeente Nieuwegein.

Volgens de planning is Schansen-Zuid in juni 2023 klaar. Schansen-Zuid is de vijfde buurt die de gemeente vernieuwd in het stadsvernieuwingsprogramma Betere Buurten. De Rijtuigenbuurt, Sluyterslaan en omgeving, en Merwestein zijn klaar. Schansen-Noord is nog in uitvoering. De buurten Kerkveld (en omgeving) en de Muntenbuurt zijn in de fase van planvorming. De gemeente wil deze verouderde buurten een fysieke en sociale kwaliteitsimpuls geven voor een toekomstbestendig Nieuwegein.