Het eerste bord is geplaatst bij het sluiswachtershuis.
Het eerste bord is geplaatst bij het sluiswachtershuis. Foto: Nieuwegeinse Raad

Eerste borden historische wandel- en fietsroute door Nieuwegein geplaatst

Algemeen

NIEUWEGEIN • De eerste twee borden van de een historische wandel- en fietsroute door Nieuwegein zijn geplaatst. Het zijn de eerste van tientallen borden die samen een route langs de historische parels van Nieuwegein vormen. 

De route is een cadeau van de gemeenteraad van Nieuwegein aan de stad in het kader van haar 50-jarige bestaan. Begin 2022 zullen alle borden op de historische route geplaatst zijn. Via QR-codes is er dan meer informatie te vinden van elk pand en is de route te volgen, op de fiets of te voet.

Sluiswachtershuis en Tolgaarderswoning
Het eerste bord is geplaatst bij het het voormalig sluiswachtershuis in Vreeswijk. Tegenwoordig doet het dienst als herenkapsalon, maar vroeger zaten er een een politiepost en een gevangenis in.

Het tweede bord is geplaatst bij de Tolgaarderswoning in Jutphaas. Toen keizer Napoleon de weg Utrecht-Jutphaas-Vreeswijk verhief tot ‘Keizerlijke Weg der Eerste klasse’, ging hij deel uitmaken van de route Amsterdam - Parijs. Deze promotie betekende dat de weg bestraat moest worden. Hierdoor was het tolgeld driemaal hoger dan bij andere ‘Utrechtse tollen’. Uiteindelijk leidde de hoogte van het tolgeld tot rellen, waarna Utrecht besloot om de toltarieven te verlagen.

Het cadeau is tot stand gekomen in een samenwerking tussen verschillende partijen. Zo hebben de Historische Kring en de gidsengroep Vreeswijk meegeholpen met de beschrijvingen per locatie.