Huisarts Erik Asbreuk (l) en wethouder Hans Adriani (r) zijn trots op het nieuwe gebouw.
Huisarts Erik Asbreuk (l) en wethouder Hans Adriani (r) zijn trots op het nieuwe gebouw. Foto: Louise Mastenbroek

Viering hoogste punt en onthulling logo Gezondheidshuis De Componist

Algemeen

NIEUWEGEIN • Aan de Diepenbrocklaan wordt gebouwd aan Gezondheidshuis De Componist. Het hoogste punt is inmiddels bereikt en dat was reden voor een feestelijke bijeenkomst. Dit was ook het moment om het logo van het nieuwe Gezondheidshuis - oftewel Eerstelijns Medisch Centrum Nieuwegein (EMC) - te onthullen.

Het EMC is een samenwerkingsverband van Apotheek Nieuwegein, de Huisartspraktijken Mondriaan en Jutphaas, Paramedisch Centrum Nieuwegein en Diëtheek. Erik Asbreuk, huisarts binnen de praktijk Mondriaanlaan, heette de aanwezigen welkom. “Hier staat een trotse voorzitter van het EMC”, zo zei hij. 

Schetsplan
“Er was een droom en we hebben het samen toch maar mooi voor elkaar gekregen”. Hij vond de inzet en steun van de klankbordgroep en de inwoners van de wijk hartverwarmend. Die hielpen met het opzetten van een plan en de realisatie daarvan. Het uitgangspunt van het Gezondheidshuis is positieve psychologie en optimaal functioneren en welbevinden. 

De buitenkant van het gebouw, dat grenst aan park Kokkeboogaard, is af. Over de aansluiting met het park heeft een enthousiaste groep buurtbewoners zich gebogen. Deze tuingroep heeft een enquête gehouden waar maar liefst 123 ideeën uit voortgekomen zijn. Daar is inmiddels een selectie van gemaakt en er ligt een schetsplan op tafel. 

Wensen zijn onder andere een moestuin, een bloemenperk, een speeltuin voor ouderen, een muziektent, bankjes en een terras voor de Componist, brede paden en zichtlijnen. De tuin moet in april gerealiseerd zijn. 

Woonkamer voor iedereen
Een andere actieve werkgroep was de meedenkgroep, die inwoners al vroeg bij het proces wilden betrekken. Die hebben ook de naam van het gebouw gekozen. Voor deze groep stond de vraag: ‘Wat is een Gezondheidshuis zonder mensen die zich er thuis voelen?’ centraal. Het moet een woonkamer worden voor iedereen.

Dat de rol van de inwoners belangrijk is, gaf Asbreuk al aan. Hij noemde de componist iemand die iets maakt en iets klaar zet. Maar de dirigent - de inwoner in dit geval - die bepaalt.

Het was aan wethouder Hans Adriani om vervolgens het logo te onthullen. Gekozen is voor het ontwerp van Carin Sleurink. “De blokjes maken de verbinding en staan voor de diversiteit in het gebouw. Sommige blokjes gaan naar buiten, de wijk in. De kleuren zijn modern en helemaal van deze tijd. Het lettertype geeft het logo iets tijdloos”. Sleurink gaat nu de hele huisstijl ontwerpen.