De IJzeren Dame

Het is zeker niet de eerste keer dat ik hier over de IJzeren Dame schrijf, maar naar alle waarschijnlijkheid zal het wel de laatste keer zijn. Ook nu ze geheel onverwachts nog even op haar oude vertrouwde plekje blijft. Voor hoe lang; niemand die het weet.

Al wekenlang werd er afgeteld naar het moment dat de Lekbrug definitief zou verdwijnen. Eerst zondagochtend en daarna zondagavond leek het dan toch eindelijk zo ver. Net als vele anderen keek ik zo af en toe naar de livestream, totdat die opeens stopte. Een kapotte kabel zorgde ervoor dat het hele afscheid moest worden afgeblazen. Op Facebook las ik: “Onze brug heeft verlatingsangst”.

Wanneer het uitvaren, door sommigen ook wel de uitvaart genoemd, nu gaat gebeuren is nog onbekend op het moment dat ik dit schrijf.

In aanloop naar dit alles deelde menigeen zijn herinneringen en emoties op sociale media. Tranen rolden, jeugdherinneringen werden opgehaald en op zondag introduceerde iemand een nieuw woord; Boogbrugtoeristen. Behalve de livestream waren er voor de boogbrugtoeristen uitkijkplekken langs de Lek ingericht, waar zelfs bij de invallende duisternis goed gebruik van werd gemaakt. Tot tegen zes uur. Toen viel het doek. 

De volgende ochtend scheen de zon. En de IJzeren Dame ligt, weliswaar gehavend en geamputeerd van beide oevers, te wachten op het onomkeerbare moment dat zij weggevaren zal worden naar de voorhaven bij de Beatrixsluis. Daar wordt ze in stukken gezaagd, waarna ze elders gereduceerd wordt tot herbruikbaar materiaal. 

En dan is het wachten op het moment dat de eerste discussies gevoerd gaan worden over een nieuwe vaste oeververbinding, omdat het doortrekken van de huidige sneltram of de toekomstige Merwedelijn, een metrolijn die Utrecht opeens naar het centrum van Nieuwegein wil aanleggen, actueel worden.

reneeblom1@gmail.com.


50-plus bingo

nieuwegein • Er wordt een bingo georganiseerd op 17 november. Start: 14.00 uur. Adres: Wiersdijk 8b.