Gerrit en Sten achter het stuur van een terminal trekker.
Gerrit en Sten achter het stuur van een terminal trekker. Foto: Louise Mastenbroek

Banen- en leermarkt bij MAKE Center

nieuwegein • Het recent geopende MAKE Center organiseerde onlangs een techniekmarkt. Tijdens het evenement waren verschillende (leer)bedrijven uit de regio aanwezig die graag vertelden was zij als werkgever te bieden hebben. Niet alleen jongeren zijn welkom in de techniekindustrie, maar ook zij-instromers en herintreders.

De maakindustie is de motor van de Nederlandse economie. Een rondje over de markt leert dat vakmensen harder nodig zijn dan ooit om alles draaiende te houden en verder te ontwikkelen. Nederland is er bij gebaat dat zoveel mogelijk mensen kiezen voor techniek, is een veelgehoorde kreet. Digitalisering speelt een steeds grotere rol bij de bedrijven. Repeterende werkzaamheden worden door robots overgenomen. Het werk wordt geavanceerder en is daardoor minder zwaar en eentonig.
Jongeren die een mbo-opleiding volgen, kunnen bij de bedrijven terecht voor een Beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Demian is trainee bij Van Halteren. Daarnaast gaat hij een dag per week naar school. Het bedrijf is gespecialiseerd in mechatronica en verspaning. Demain vertelt enthousiast: "De opleiding duurt drie jaar. De basis is dat je tekeningen moet kunnen lezen en 3D-moet kunnen denken. Ik mag nu ook producten maken en er zijn steeds nieuwe onderwijsmogelijkheden. Voor mij is de werksfeer belangrijk. Natuurlijk ook het salaris, maar vooral de gezelligheid en de goede samenwerking.”
Dat laatste geldt ook voor Sten die een opleiding mechatronica volgt bij Terberg. "Een fijne werkomgeving en het moet gezellig zijn. Je bent veel met je handen bezig. Er is altijd wat te doen. Als een product af is, dan rijd ik het met de grootste glimlach naar buiten.” Dat beaamt zijn begeleider bij Terberg Gerrit Verheij. "Een goede sfeer is belangrijk, we moeten goed omkijken naar ons personeel. Onze mensen kunnen en willen hun kennis graag delen. We zijn een kerngezond bedrijf: er is veel werk. Je kunt doorgroeien. Veel mensen halen hun pensioen bij ons.”
Doorgroeien is ook voor Mark en Nick belangrijk bij hun werkgever BPA, een producent van verpakkingsmachines. Beide kwamen na de opleiding in vaste dienst. Ook zij noemen sfeer, vrijheid om door te groeien en een goede vergoeding belangrijk. Mark: "BPA is ook nog een internationaal bedrijf. Je komt nog eens ergens.” Nick vult aan: "Elk land heeft een andere cultuur en daar zijn ook weer andere verpakkingen. Er zijn nu leveringsproblemen voor grondstoffen, maar ook van personeel.”
Eigenlijk klinkt overal dezelfde boodschap op de techniekmarkt. Werkgevers en werknemers vinden elkaar in een goede werksfeer, interessante werkomgeving en opleidingsmogelijkheden. De techniek biedt ongekende mogelijkheden voor toekomstige professionals.