De wijk Fokkesteeg heeft er de meeste "ZwerfAfvalPakkers" (ZAP'ers) bij gekregen.
De wijk Fokkesteeg heeft er de meeste "ZwerfAfvalPakkers" (ZAP'ers) bij gekregen. Foto: 123RF.com

Inwoners van de wijk Fokkesteeg winnen de “zwerfafval-Buurt-Battle”

Algemeen

NIEUWEGEIN • De wijk Fokkesteeg heeft de Buurt Battle - georganiseerd door de gemeente Nieuwegein - gewonnen. Deze wijk heeft er namelijk de meeste “ZwerfAfvalPakkers” (ZAP’ers) bij gekregen. Dit zijn inwoners die zich belangeloos inzetten om het zwerfafval op te ruimen. 

In totaal heeft de Buurt-Battle-campagne van de gemeente 85 nieuwe actieve ZAP’ers opgeleverd, waarvan er 22 in Fokkesteeg wonen. Nieuwegein heeft nu 469 actieve inwoners die als ZAP’er het zwerfafval in hun buurt opruimen. De gemeente verzorgt een afvalgrijper, handschoenen en een rol grote afvalzakken.

Betrokken inwoners
Wethouder Marieke Schouten (Duurzaamheid) is blij met de nieuwe aanwinst van ZAP’ers. “Ik feliciteer de inwoners van Fokkesteeg en ben trots op dit resultaat. Zwerfafval is een grote ergernis, en plastic en sigarettenpeuken op straat zijn ook schadelijk voor dieren. Deze inwoners van Fokkesteeg laten zien dat ze zorg dragen voor de wijk en hoe de straat er uit ziet. Het getuigt van een buurt met betrokken inwoners”.

“Opruimommetjes-kaart”
Op 16 augustus startte de gemeente Nieuwegein een “zwerfafval Buurt Battle” waarin verschillende buurten het tegen elkaar opnamen om de buurt zo schoon mogelijk te houden.

Met een “Opruimommetjes-kaart” konden de nieuwe ZAP’ers hun route bepalen. De wijken scoorden op verschillende manieren punten door bijvoorbeeld een clean-up-pakket (met onder meer een afvalgrijper) op te halen bij de gemeentewerf.

Buurtfeest
Op de tweede plaats eindigde Batau-Noord met elf nieuwe ZAP’ers, gevolgd door Doorslag met tien nieuwe ZAP’ers. In Hoogzandveld kwamen er acht nieuwe ZAP’ers bij, in Batau Zuid zeven, in Jutphaas Wijkersloot vijf, in Zuilenstein vier, in Plettenburg vier, in Huis de Geer drie, in Galecop twee, in Vreeswijk vier, in Zandveld twee, in Blokhoeve één, evenals in Merwestein en Park Oudegein.

Als prijs voor het winnen van de Buurt Battle krijgen de inwoners van de wijk Fokkesteeg een buurtfeest.