Gebrek aan vertrouwen

“Alles voor een metro.”

Ik begrijp niet wat mijn lief bedoeld. 

“Ik bedoel dat nu Utrecht opeens een metro wil, het lijkt alsof ze het er om doen, al die mankementen aan onze sneltram. Maandag moesten er weer bussen worden ingezet, omdat er iets mis was met de bediening van de wissels en de seinen. En dan moet de eerste sneeuw nog vallen. Met een metro hebben we daar straks natuurlijk geen last meer van.”

Het duurt even voordat het kwartje bij mij valt. Zijn verdenking dat er opzet in het spel zou zijn, is op geen enkele manier serieus bedoeld. Toch groeit het cynisme dat ik iedere keer weer overal hoor en lees als er voor de zoveelste keer iets misgaat met de tram. 

Ik acht het echter onwaarschijnlijk dat een gebrek aan vertrouwen in het functioneren van de sneltram zal leiden tot een groot vertrouwen in het plan van Utrecht om een metrolijn, de Merwedelijn, aan te leggen naar ons stadscentrum. 

Ik vind het zelfs wel van enige overmoed getuigen bij de Utrechtse en provinciale bestuurders dat zij voor mij totaal onverwachts met dit plan komen en denken dat wij allemaal ook nog eens enthousiast zullen reageren. 

Ik kan alleen maar denken aan de jarenlange hinder die de aanleg ongetwijfeld gaat opleveren, om nog maar te zwijgen over de miljarden die dit plan moet kosten. 

De verwachting is dat niet zoals nu 22.000 reizigers per dag gebruik gaan maken van de Merwedelijn, maar 50.000 reizigers. Daarvoor moet de metrolijn wel iedere twee tot drie minuten gaan rijden. 

Ik denk dat ze dat aantal alleen halen als ze het OV goedkoper of zelfs gratis maken. 

Het eindplaatje mag dan misschien prachtig zijn met meer ruimte voor groen, wonen, voetgangers, fietsers en autoverkeer op straatniveau, maar wat moeten we doorstaan om daar te komen?

Reageren op de column van Renée Blom? Dat kan via het e-mailadres reneeblom1@gmail.com.