Met een lach en een traan

"De aanvoerroutes in Nederland werden belangrijker en daarmee ook de Viaanse Brug", zo vertelde Arie van Heiningen mij ooit. "Van tijd tot tijd was er een aanval van Engelse jachtbommenwerpers op de stellingen bij de Viaanse Brug. Op 7 september 1944 vond er ook al een hevige luchtaanval plaats. Er sloegen bommen in de voet van de geschutstorens. Er waren veel gewonden en ook doden onder de Duitse soldaten. Voor de Duitsers was dat een reden om ons huis nabij de Lekbrug aan de Lekdijk 41 in Vreeswijk in beslag te nemen. De volgende dag om 10 uur moesten we al weg zijn. Begin januari was ik onderweg met paard en kar toen het geweld weer losbarstte. Ik stelde mij gewoontegetrouw weer op bij de kop van het paard met de karrenplank als schild erboven. Op een gegeven moment loerde ik onder de plank door en lag de brug in de Lek. Ofschoon ik dus zeer dichtbij het grote gebeuren was, kan ik niet zeggen dat ik het heb zien gebeuren".

Eerder deze maand overleed Arie van Heiningen. Hij woonde op dat moment in een appartement met een prachtig uitzicht op de Lekbrug. Ik vermoed zomaar dat hij, net als vele anderen, afgelopen zondagavond met gemengde gevoelens zou hebben gekeken hoe de brug werd weggevaren. Voor velen een icoon onlosmakelijk verbonden aan bijzondere herinneringen. 

Zelfs mijn lief en ik hadden daar last van. Naast de vraag waarom deze IJzeren Dame toch niet behouden kon blijven, voelden we ook een enorme trots toen zij van haar plek werd gehaald en langs Vreeswijk richting de Beatrixsluis werd gebracht. Wederom een heel knap staaltje van Hollands vakmanschap. In deze sombere tijd was het toch even genieten met een lach, maar ook met een dikke traan.

reneeblom1@gmail.com


Open Lab: Movie Masters

nieuwegein • In bibliotheek De tweede verdieping vindt op zaterdag 4 december van 14.00 tot 16.00 uur het Open Lab: Movie Masters plaats. Laat de camera maar draaien, want je bent de regisseur van je eigen film. Het Open Lab is gratis voor bibliotheek leden van 6 t/m 12 jaar. Aanmelden kan online.