Er is zaterdagochtend veel rook vrijgekomen.
Er is zaterdagochtend veel rook vrijgekomen. Foto: Uppel Media

Rookoverlast door brand in Lexmond

lexmond/nieuwegein • Bij een buitenbrand aan de Driemolensweg in Lexmond is zaterdagochtend veel rook vrijgekomen. 

De rook- en stankovelast was onder meer waarneembaar is Vianen Nieuwegein, Zeist en Houten. Iets voor één uur werd er zelfs een NL-Alert verstuurd om te waarschuwen voor de rook. Mensen die in de buurt van de rookpluimen woonden werden op te roepen hun ramen en deuren gesloten te houden.
De brand, ontstaan door smeulende hooibalen, was op het terrein van een boerderij. De brandweer ging in grote getale ter plaatse. Niet alleen vanuit Vijfheerenlanden, maar ook de korpsen Oudewater, Zeist en Montfoort kwamen naar Lexmond om de brand zo snel mogelijk te blussen.

Op het bedrijf lagen ongeveer vijfhonderd hooibalen en sommige daarvan zijn vermoedelijk gaan smeulen. Daarom werden er ook kranen ingezet om de smeulende massa uit elkaar te trekken. Omdat er weinig bluswater in de omgeving was, is een extra watertank uit Schoonrewoerd gekomen.

De buitenbrand aan de Driemolensweg was aan het einde van de middag, rond een uur of vijf, onder controle zo liet de veiligheidsregio Utrecht weten. Voor zover bekend heeft de rook, die richting de bebouwde kom van Lexmond trok, niet voor groot gevaar voor de volksgezondheid gezorgd.