• De Muizentoren aan de Zuidwal in Leerdam.
• De Muizentoren aan de Zuidwal in Leerdam. Foto: Mimi van Rossem

Lunch in Muizentoren voor zorgouders

leerdam • Wie zorgouder is en eens op een ongedwongen manier met andere zorgouders wil praten over hoe men het beste voor kind(eren) kan zorgen, kan zich aanmelden voor de lunch die door zorgouder Femke van Weenen, met steun van Mantelzorg VHL, wordt georganiseerd. 

De lunch is bedoeld voor iedere zorgouder die in de gemeente Vijfheerenlanden woont en de zorg draagt voor een kind tussen 0 en 12 jaar, met een fysieke en/of verstandelijke beperking heeft zoals ASS, ADD, of een NAH (Niet Aangeboren Hersenafwijking).

Femke van Weenen, zelf moeder van een kind dat extra zorg nodig heeft, vertelt dat zij op het idee van een lunch kwam, omdat zij ook betrokken is bij het Mama Café. Daar ervaart zij dat met elkaar praten over opvoeding en zorg je taak als ouders soms gemakkelijker maakt.

Ervaringen uitwisselen
Femke, die bij Syndion werkt, heeft als ambulant begeleider veel ervaring met kinderen die extra zorg nodig hebben. Maar is daarnaast ook zelf een moeder van een zoontje dat extra zorg nodig heeft. Zij vertelt: “Het kan soms voor ouders heel belangrijk zijn om ervaringen uit te wisselen over je extra taak als zorgouder, want het is soms best zwaar als je naast je taken als ouders een kind hebt dat extra zorg nodig heeft. Ook vragen de andere kinderen in het gezin en je werk de nodige aandacht en daarbij wil je jezelf nog wel eens vergeten. Een keer lunchen met andere zorgouders geeft je op een ongedwongen manier de gelegenheid eens van gedachten te wisselen over de positieve- maar ook negatieve kanten van het zorgen. Ook loop je soms rond met de vraag hoe andere ouders iets aanpakken of heb je tips of dingen uitgeprobeerd waar andere ouders iets mee kunnen. Maar ook kun je met elkaar praten over wat bijvoorbeeld niet bij jouw kind werkt, maar waar andere ouders wel iets mee kunnen.”

Femke benadrukt dat het soms heel belangrijk kan zijn om met anderen te praten over hoe intensief extra zorg kan zijn. Verder legt zij uit dat het heel belangrijk is dat je als zorgouder ook goed voor jezelf moet zorgen en af en toe tijd neemt voor jezelf. “Het is belangrijk dat er tussen alle zorg een goede balans is. Anders is deze zorgtaak niet vol te houden." Verder vertelt zij dat ouders soms niet beseffen dat zij eigenlijk mantelzorgers zijn. “Natuurlijk ben je ouder en zorg je voor je kind. Maar een kind dat extra zorg nodig heeft zoals medische zorg of dat je vaak met je kind naar een ziekenhuis of therapie moet geeft toch wel meer zorg dan de standaard maatstaven die bij het opvoeden horen. Soms hebben ouders helemaal niet door dat zij mantelzorgers zijn.”

Aanmelden Lunch
De lunch wordt gehouden op zaterdag 17 september tussen 12 en 14 uur in de Muizentoren aan de Zuidwal in Leerdam. Deelname is gratis, maar aanmelden is wel nodig omdat er maximaal 10 ouders aan de lunch kunnen meedoen. Aanmelden kan via www.mantelzorgvhl.nl of door te bellen naar 0345-637363.

De lunch wordt mede mogelijk gemaakt door Mantelzorg VHL die mantelzorgers ondersteuning biedt. Mantelzorg VHL is het mantelzorgpunt voor alle mantelzorgers in Vijfheerenlanden. Carolien Harbers, adviseur Mantelzorg VHL laat weten: “ Zorg je voor een familielid of andere naaste vanwege een langdurige ziekte, verstandelijk of sociaal psychische beperking of voor een oudere, dan ben je mantelzorger. Bij Mantelzorg VHL kun je terecht voor mantelzorgondersteuning. Wij bieden onder ander informatie en advies, coaching gesprekken, bijeenkomsten en cursussen aan. Mantelzorg VHL werkt hiervoor samen met allerlei organisaties waar je als mantelzorger mee te maken hebt. Denk hierbij aan het WMO loket, het Sociaal Team, wijkverpleegkundigen en mantelzorgmakelaars. Ook kan men bij ons de mantelzorgwaardering aanvragen.” Het Mantelzorg VHL is onderdeel van Stichting SamenDoen en Welzijn Vianen. 

Mimi van Rossem