• Het debat werd live uitgezonden.
• Het debat werd live uitgezonden. Foto: Alma filmproducties

Geen harde tikken, wel plaagstootjes tijdens eerste verkiezingsdebat gemeente Krimpenerwaard

Algemeen

KRIMPENERWAARD • Harde tikken werden er nog niet uitgedeeld in het eerste verkiezingsdebat in de gemeente Krimpenerwaard. Plaagstootjes waren er al wel.

Nadat burgemeester Paans de door Welzijn Krimpenerwaard en Bibliotheek Krimpenerwaard georganiseerde bijeenkomst had geopend met de oproep om toch vooral te gaan stemmen, loodste presentator/debatleider Joost Hoebink de deelnemers en de tv-kijkers thuis (het debat werd live uitgezonden door RTV Krimpenerwaard) door het programma. 

Pitch
Gekozen was voor een korte pitch van de tien partijen, vijf stellingen, en de mogelijkheid voor de mensen thuis om via de ‘menti-meter’ mee te stemmen én voor en na het debat hun favoriete partij aan te wijzen.

Pascal van der Hak (VGBK) en Irma Bultman (CDA) beten het spits af en mochten aan de slag met de stelling ‘Het dalend vertrouwen in de lokale overheid moet hersteld worden’. Hoewel 96 % van de kijkers het met de stelling eens was, wilden beide lijsttrekkers graag wat nuance brengen. 

Van der Hek, die met VGBK de grootste fractie in de huidige gemeenteraad vormt, vond het wel meevallen met het vertrouwen in de lokale overheid. “We hebben het in de Krimpenerwaard best goed voor elkaar,” aldus de lijsttrekker van VGBK, die en passant een sneer uitdeelde aan de landelijke partijen, die zich volgens hem vanuit Den Haag maar wat graag met de lokale politiek bemoeien als er gemeenteraadsverkiezingen in zicht zijn. “Je ziet ze dan ineens de regio’s binnenwandelen en roepen dat ze niet willen samenwerken met bepaalde partijen. Ik zou zeggen: houd je bij je eigen stiel. Wij bepalen zelf wel wat het beste is voor de Krimpenerwaard. We zijn als VGBK onafhankelijk.” 

Bultman reageerde: “Als CDA zijn we ook zeker niet van plan om prominenten van onze landelijke partij in te vliegen. Wel vinden we het handig dat we indien gewenst voor het belang van de Krimpenerwaard kunnen opschakelen naar onze landelijke afdeling.”

Bultman en VVD-kandidaat Heleen Vogel toonden zich licht geïrriteerd door de suggestie van de VGBK en nieuwkomer Leefbaar Krimpenerwaard dat hun partijen vanwege de landelijke binding ‘minder vrij’ zouden zijn in hun doen en laten. “Roepen dat wij geen lokale partijen zijn is onzin”, aldus Vogel. “Wij zijn nét zo lokaal als de VGBK en Leefbaar Krimpenerwaard.”

Veiligheid
De VVD en Leefbaar Krimpenerwaard gingen vervolgens in debat over de veiligheid in de Krimpenerwaard. Beide vinden dat daar meer geld in gestopt moet worden. Bert Bening (D66) vond dat bij interruptie wat kort door de bocht. “We behoren tot de vijftig veiligste gemeenten van Nederland. Moeten we achter elke boom een boa zetten!?”

Diezelfde Bening en Bart Vrieze (Pro Krimpenerwaard) bonden vervolgens de verbale strijd aan over duurzaamheid en andere ‘klimaatzaken’. Waarbij Vrieze meteen de aanval opende op het in zijn ogen slappe en trage beleid en Bening de aanvallen stoïcijns pareerde. Vrieze: “De gemeente moet inwoners helpen bij het duurzaam maken van hun huis.” Bening: “Dat doen we al.”  

Kunst en cultuur
Johan Slöetjes (Lokaal op 1) en Cor Slob (ChristenUnie) kruisten de degens over de stelling ‘Op kunst en cultuur mag worden bezuinigd’. “Een lastige”, vond Slob. “De CU bezuinigt liever niet op het sociaal domein, dus als je op dat vlak klem komt te zitten dan moet je keuzes maken.”

Lokaal op 1 ziet zichzelf als sterk pleitbezorger voor kunst en cultuur (’zo belangrijk voor de leefbaarheid in de kernen’) maar zou, wanneer armoedebestrijding daar om vraagt, ook prioriteit geven aan het oplossen van dat probleem. 

“Het armoedebeleid van gemeente Krimpenerwaard is niet op orde op orde,” sorteerde Sandor Kovacic namens PvdA/GroenLinks voor op de laatste stelling van de avond. “Er leven ruim 600 Krimpenerwaardse kinderen in armoede. Daar moeten we wat aan doen!” SGP-lijsttrekker Jan Verburg reageerde: “Er is geld voor beschikbaar. Punt is alleen dat we niet iedereen bereiken met die boodschap.”

Bevlogen
Burgemeester Paans concludeerde aan het eind van de avond dat hij bevlogenheid en liefde voor de Krimpenerwaard had gezien bij de debatdeelnemers. Een prima basis voor het vervolg van de campagnes én de vorming van het toekomstig bestuur van de gemeente.

Tekst: Jan Timmer, foto’s: Alma filmproducties