• Nick Kroese en Marko Bozic.
• Nick Kroese en Marko Bozic. Foto: wijntjesfotografie.nl

Nieuwe app Plantigo schudt de plantenwereld wakker

Zakelijk

OUDERKERK AAN DEN IJSSEL • Digitaal ontwerper Marko Bozic en ecoloog Nick Kroese zijn de bedenkers van de app Plantigo. Hiermee kunnen gebruikers op een eenvoudige manier planten van elkaar kopen. Passie voor planten bracht de vrienden, die elkaar al vanaf de basisschool kennen, op dit idee.

Een huis vol planten is helemaal in. Corona gaf een beslissend zetje. Ouderkerker Marko Bozic creëerde een urban jungle in de woonkamer. 

“Ik heb mijn moeders interesse voor planten overgenomen,” vertelt hij. “Het is al jaren een uit de hand gelopen hobby. Ik kan er uren over praten; ik wissel met gelijkgestemden zaadjes en stekjes uit en planten die ik teveel heb, geef ik weg. Ik stelde een digitale encyclopedie met ruim 1.100 kamer- en buitenplanten samen. Deze database zit in de applicatie. Met de Plantigo-app kan de gebruiker door het maken van een foto de plant identificeren. Daarnaast vermeldt de app alle eigenschappen van de plant, die automatisch toegevoegd worden bij de geplaatste advertentie. Dit zorgt voor een optimale werking van de zoekfunctie, zodat je altijd vindt wat je zoekt.”

Hergebruik
Nick Kroese, die in Leiden woont, heeft dezelfde passie voor planten als zijn goede vriend. De ecoloog let vooral op de waarde van de bijen en vlinders en de duurzaamheid van planten. Hij is een groot voorstander van hergebruik: “Ik kijk naar de langere termijn. Planten hebben in principe het eeuwige leven. Mensen kopen graag planten en laten ze groeien. Vaak gooien ze echter op den duur de planten in de gft-afvalcontainer als de gezondheid van de plant achteruit gaat of ze te groot worden. Met de Pantigo-app kunnen gebruikers de overtollig geworden planten te koop aanbieden. Het uitwisselen van planten bespaart tevens grote hoeveelheden grondstoffen, zoals aarde, voeding en miljoenen liters water. Ook worden plantenbiebs en plantenasiels inzichtelijk gemaakt op de kaart, zodat zij eenvoudig plantenliefhebbers uit de buurt kunnen bereiken.”

De makers van de app geven een ‘plantgarantie’: “Dat houdt in: als de koper niet tevreden is met de plant, krijgt hij of zij het betaalde bedrag terug via een derdenrekening. Door dit online payment-platform hoeven geen bankgegevens te worden uitgewisseld. De aangekochte plant kan men zelf op de locatie, die via de app bekend is, ophalen. Een lokale uitwisseling van aanbod is ons ideaalbeeld. We merken dat er nu al leuke onderlinge contacten ontstaan.”

De app Plantigo is begin dit jaar gelanceerd en al vele malen gratis gedownload via Apple Store en Google Play Store. “Wij gunnen iedereen een urban jungle,” zegt Marko Bozic. “Planten zorgen voor rust en een gezonde leefomgeving. We denken zo een vernieuwende bijdrage te leveren aan het begrip duurzaamheid.”

“Het is echt ons doel om een maatschappelijke bijdrage te leveren,” merkt Nick Kroese nog op. “Onze winst is als iedereen massaal planten gaat hergebruiken, zodat er veel minder planten gekweekt hoeven te worden. Download de gratis app en ontdek zelf de duurzame plantenwereld.”

Wim Kroone