• Bergstoep-bewoners Marije Rappoldt en Evert Smits.
• Bergstoep-bewoners Marije Rappoldt en Evert Smits. Foto: wijntjesfotografie.nl

Bang voor wildgroei aan zendmasten

bergambacht • Een aantal inwoners van Bergambacht-Bergstoep komt in actie, vanwege plannen voor de plaatsing van een 5G-zendmast in hun ‘achtertuin’. De invloed op de gezondheid vanwege blootstelling aan elektromagnetische velden baart hen zorgen.

In augustus 2021 gaf de gemeente Krimpenerwaard een vergunning af voor het bouwen van een 30 meter hoge 5G-zendmast langs de Lekdijk bij Bergstoep. De bewoners van dit buurtschap kwamen hier echter pas achter na het lezen van de gemeentepagina in Het Kontakt. 
“Het was netjes geweest als de bewoners eerder waren geïnformeerd,” zeggen Bergstoep-bewoners Evert Smits en Marije Rappoldt. “Dit is al een druk industriegebied met de overslag van containers, heel veel vrachtverkeer, lossen en laden van vrachtwagens op de dijk, een zand- en grindoverslag en de veerpont met veel verkeer. Nu komen wij wat betreft de plaatsing van de 5G-zendmast met de schrik vrij, want Vodafone heeft de aanvraag ingetrokken. Maar er zijn meer providers die een landelijke dekking zoeken, dus wij hebben alle raadsleden en B&W een brief gestuurd met onze bedenkingen over de plaatsing en locatie.” Als bijlage voegden de verontruste Bergstoepbewoners een rapport van de Gezondheidsraad bij. Te lezen is, dat er nog maar net een begin gemaakt is met de uitrol van 5G-netwerken in Nederland. Er bestaan geen afgeronde onderzoeken naar de invloed op de gezondheid van blootstelling aan elektromagnetische velden met de frequenties die voor 5G zijn gereserveerd. De Gezondheidsraad kan dus nog geen antwoord geven op de vraag of één en ander daadwerkelijk gezondheidsrisico’s oplevert.
“Er zijn nog tal van onderzoeken, die de gevolgen van de straling nader bekijken,” zegt Marije Rappoldt. “Er zijn al gemeenten die hun beleid voor het verlenen van vergunningen met betrekking tot het plaatsen van deze zendmasten hebben aangepast. Wij vragen aan de gemeente Krimpenerwaard om hier ook weloverwogen beleid voor te maken met inachtneming van de gezondheidsrisico’s. Het is immers de taak van de gemeente om voor haar inwoners zorg te dragen. Wat doet gemeente Krimpenerwaard om wildgroei van masten en antennes te voorkomen? De Gezondheidsraad verwacht de uitkomsten van een nieuw onderzoek later dit jaar. Als blijkt dat er wel degelijk gezondheidsrisico’s kleven aan 5G straling, neemt de gemeente dan ook de verantwoordelijkheid op zich?”

Wim Kroone