Pont nog enkele weken uit de vaart

schoonhoven • Voordat de storm Eunice ons land overviel, had voorloper Dudley donderdag de pont 'Stad Schoonhoven' te pakken. Een onverwachts harde windvlaag leidde ertoe dat de veerboot minimaal veertien dagen buiten bedrijf is.

"Om vijf uur 's ochtends was er plotseling een enorme windvlaag", vertelt Erik van Toor, algemeen directeur Veerdiensten Krimpenerwaard. "De schipper kon de pont niet houden en kwam tegen de rand. Zo ontstond een gat in de romp op de waterlijn. Direct ging het alarm af en trad het noodprotocol in werking." 

De pont bestaat uit verschillende compartimenten. Deze zorgen ervoor dat bij dergelijke calamiteiten niet alle kamers vol water stromen.

Vervolgens is de pont op de veerstoep 'omhoog gezet', zodat erger is voorkomen. Van Toor schat dat er ruim 60.000 liter water naar binnen is gestroomd.

Afvoeren pont
Om het gat te repareren werd direct een duikbedrijf in Terneuzen ingeschakeld. Rond 13.00 uur was de klus geklaard en het ontstane gat gedicht. De pont werd afgevoerd naar de jachthaven bij de Stadscamping. Deze week vervoert een sleepboot de pont naar een werf in Zwijndrecht. Daar wordt ook de schade aan de motoren verder onderzocht.

In het meest gunstige scenario is de pont over veertien dagen weer in bedrijf. Helemaal gerust is Van Toor er niet op: "Het kan zomaar enkele weken langer duren", zucht hij.

Risico
Nog amper bekomen van de schrik, diende zich de storm Eunice aan. Vanwege code rood besloot Van Toor om de veerboten in Schoonhoven, Lekkerkerk en Gouderak vrijdag vanaf twee uur 's middags uit de vaart te nemen. "Eerst dacht ik, is dit het nu? Tegen het einde van de middag was duidelijk dat de beslissing de juiste was."

Veerdienst Bergambacht
Als enige bleef de veerdienst Bergambacht in de vaart. Eigenaar Ton de Bie: "We hebben geen onnodig risico genomen, maar tegen vijf uur werd het toch wel spannend. Op de meetapparatuur zijn windstoten van windkracht elf gemeten."

Relatief weinig mensen maakten 's middags en 's avonds de oversteek. "Het heeft meer brandstof gekost dan opgeleverd, bromt De Bie. "Maar we waren er wel voor onze klanten."

Dirk Molenaar


Boek over Waterlinie

krimpenerwaard • Vrijdag 25 februari verschijnt het boek 'Regenten en de Waterlinie'. Hierin beschrijft Leen Ouweneel hoe de Waterlinie tot stand kwam en hoe de bestuurlijke elite in deze benarde omstandigheden optrad. De toepassing van water voor defensiedoeleinden en de wijze waarop de regenten optraden in het Rampjaar 1672/1673 vormt het hoofdmotief van de verhalen in dit nieuwe boek. Zaterdag 26 februari is de auteur van 14.00 tot 16.00 uur aanwezig in boekhandel Bruna te Schoonhoven voor het signeren van zijn boek.