• Het beslissende punt in de finale.
• Het beslissende punt in de finale. Foto: Marco Knies

Yael Nederlands kampioene Judo

krimpen a/d ijssel • Yael van Heemst heeft er zaterdag geen twijfel over laten bestaan wie de beste judoka tot 21 jaar in Nederland is. 

De Nederlandse Kampioenschappen judo tot 21 jaar werden zaterdag gehouden in Dordrecht. Voor de judoka’s was het fijn om sinds lange tijd weer een toernooi met publiek af te werken. Voor Yael van Heemst voelde het als een thuiswedstrijd, ook al woont en traint de Krimpense tegenwoordig op Papendal in Arnhem en draait ze vooral toernooien bij de senioren, zoals twee weken geleden op de Grand Slam in Parijs.
In haar eerste partij stond Yael tegenover Naomi Loffeld uit de Achterhoek: een herhaling van de NK-finale bij de cadetten uit 2018. Yael wist Naomi onder andere met een offerworp te gooien en besliste daarmee de partij.

In de halve finale moest Yael het opnemen tegen Irene Hesling uit Utrecht. Beide judoka’s kennen elkaar goed, wat het lastig maakt elkaar te verrassen. Het lukte Yael toch om haar tegenstander twee keer te werpen en zich daarmee voor de finale te plaatsen.

De eindstrijd tegen Jade Omerkoylu uit Nijmegen kende een eenzijdig spelbeeld, waarin Yael de aanvallende judoka was. Haar tegenstander probeerde vooral tegen te houden, maar slaagde daar niet in. Na anderhalve minuut stond er een ippon op het bord en had Yael haar NK-titel bij de junioren geprolongeerd.