Mathilde (linksvoor) helpt een cursist op weg met het schilderen van tulpen.
Mathilde (linksvoor) helpt een cursist op weg met het schilderen van tulpen. Foto: Naomi Wijling

'De lessen zijn als een warme deken'

nieuwegein • Tekenen en schilderen is een zeer geliefde hobby van Mathilde Kenter uit Nieuwegein. Ze doet dit nu al zo'n 45 jaar. Twintig jaar geleden vroeg iemand aan haar of ze er weleens aan had gedacht om schilderles te gaan geven. Dat had ze niet, maar ze raakte wel geïnspireerd door deze vraag. 

Daarom stapte ze kort daarna naar binnen bij buurthuis Kerkveld in Nieuwegein. Ze sprak met Jaimy van der Veeken van welzijnsorganisatie MOvactor. In eerste instantie wilde Mathilde zelf schilderles volgen in het buurthuis. Jaimy gaf echter aan dat de schildergroep geen docent had. Ze spraken daarom af dat Mathilde zou gaan beginnen met het geven van de schilderles. 

"Ik vind het zo bijzonder hoe het allemaal gelopen is. De persoon die bij mij het zaadje heeft geplant om schilderles te gaan geven, ben ik nog steeds dankbaar", aldus Mathilde. Toen ze voor het eerst voor de groep stond, vroeg ze zich nog wel af of ze dit wel kon en hoe ze dit moest aanpakken. Uiteindelijk ontwikkelde het lesgeven zich volgens Mathilde op een hele natuurlijke manier. De afgelopen twintig jaar zijn voor haar voorbij gevolgen. Ze geniet nog steeds van het lesgeven, in alle opzichten. 

Mathilde geeft momenteel twee groepen les op Buurtplein Batau in Nieuwegein. Ze is altijd geruime tijd voor aanvang van de les aanwezig. Niet alleen het schilderen, maar ook het persoonlijke contact met de cursisten staat bij haar namelijk hoog in het vaandel. "Als iemand ergens mee zit, of gewoon zin heeft in een praatje, dan ben ik er voor diegene", zegt ze. Ook verstuurt ze af en toe een kaartje.

Haar leerlingen geven allemaal aan dat de schilderlessen en het daarbij behorende contact heel fijn zijn. "De lessen van Mathilde zijn als een warme deken", zegt een van hen. Cursist Joke zegt op haar beurt: "De schilderles is een mooi ijkpunt in de week. En het mooie aan Mathilde is dat ze altijd het goede ziet in de mens".
Gerda krijgt schilderles van Mathilde op het buurthuis Kerkveld. "Ik ben heel even gestopt en daarna heb ik het schilderen weer opgepakt. In de les mag ik mijn eigen ding doen en dat ervaar ik als prettig".

Terwijl de ene cursist graag met potloden werkt, gebruikt de ander liever acrylverf of pastelpotloden. "Ik vind het belangrijk dat iedereen zijn of haar eigen ding kan doen", vertelt Mathilde. "Soms draag ik een thema aan, maar ook daarin geef ik mensen de ruimte. Als ze liever werken aan hun eigen werk, is dat ook helemaal prima. Ik wil graag dat mensen genieten van waar ze mee bezig zijn". Deze vrijheid wordt door de cursisten zeer gewaardeerd. 

Tijdens de schilderles maakt een van de dames een bonte specht met acrylverf, terwijl iemand anders bezig is met een improvisatie waarbij de natuur centraal staat. De dames bekijken graag elkaars werk en raken hierdoor geïnspireerd. "Als ik zie dat iemand op een bepaalde manier schildert of kleuren gebruikt, dan wil ik dit graag een volgende keer in de praktijk brengen", vertelt cursist Olga.

Mathilde tekent en schildert zelf ook nog steeds. Soms is ze wel met drie tot vijf werken tegelijk bezig. "Het is maar net waar ik zin in heb", zegt ze. "Want als je er geen zin in hebt, vloeit de creativiteit niet." Momenteel heeft ze veel interesse in het vastleggen van dieren. Daarvoor schilderde ze landschappen en maakte ze abstracte werken. "Dat was best een uitdaging", lacht de lerares.
Mathilde geeft graag nog een aantal jaren schilderles. Ze is zelfs aan het kijken of ze les kan geven op het toekomstige nieuwe buurtplein 'De Componist'. Mathilde: "Een groep erbij zou ik wel heel erg leuk vinden".

Wilt u zich aanmelden voor deze activiteit of meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met Buurtverbinder Evelien Vroomen door te bellen naar 06-58820985 of te mailen naar evroomen@movactor.nl.

Naomi Wijling