"Nou, vertel eens", zegt Dirk. "Hebben jullie nog iets ‘schokkends’ meegemaakt de laatste dagen? Tegenwoordig is alles schokkend toch? Of heeft iemand bij jou grensoverschrijdend gedrag vertoond?".

Daarbij kijkt hij naar een van de dames alsof grensoverschrijdend gedrag alleen bij vrouwen gebeurt. "Nou, als ze bij mij grensoverschrijdend zijn, zullen ze het weten ook. Meestal doen ze het maar een keer", reageert ze fel. "Ik ben er niet van gediend hoor, dat vreemden aan me zitten". 

"Maar als je het nou over iets schokkends hebt: ik vind het schokkend dat mensen soms dagen of langer dood in hun huis liggen en dat niemand daar iets van gemerkt heeft. Of erger nog: ik las onlangs een artikel over iemand die negen uur dood op straat had gelegen voordat iemand er achter kwam dat die persoon dood was. Stel je voor: je ziet dat daar iemand ligt en je loopt gewoon door of misschien stap je er wel overheen, zonder je er over te bekommeren. Uiteindelijk sloeg een zwerver alarm. Wel te laat".

"Ik las van de week dat ze in Italië een vrouw gevonden hebben die al twee jaar dood in haar stoel bleek te zitten. Twee jaar!", vult Dirk aan. “Ik begrijp zoiets niet. Het is toch wel in- en intriest dat niemand zo’n persoon mist. Geen buren, familie of officiële instanties. Niemand! Jongens jongens, wat leven we tegenwoordig soms toch langs elkaar heen. Het lijkt me zo erg om eenzaam te zijn en al helemaal om eenzaam te sterven".

"Kom op jongens, laten we het ergens anders over hebben”, zegt een van de dames.

"Iets positiefs, zoals de coronaversoepelingen voor de horeca. Kijk eens om je heen: allemaal blije gezichten. Het leven gaat weer een beetje normaal te worden. Alhoewel ik toch met angst en beven al die vrijheid die er nu is bekijk. Als het maar goed gaat".

"Waarom? Het gaat om ons heen in andere landen toch ook goed? En het wordt echt weer voorjaar. De zon komt steeds meer tevoorschijn en ons koolmeesje bezoekt het vogelhuisje bij ons alweer. Volgens mij krijgen we weer inwoning, net als vorig jaar. Hij doet in ieder geval weer zijn stinkende best".