Albert Klein Kranenburg keert binnenkort terug naar theater DE KOM in Nieuwegein.
Albert Klein Kranenburg keert binnenkort terug naar theater DE KOM in Nieuwegein. Foto: aangeleverd

Acteur Albert Klein Kranenburg is weer terug in Nieuwegein

'Ik had inspirerende leraren'

nieuwegein • Acteur en zanger Albert Klein Kranenburg staat op zondag 27 februari in de voorstelling 'Het Groene Meisje' op het toneel van theater DE KOM. En dat is niet voor de eerste keer. Klein Kranenburg volgde zijn middelbare schoolopleiding aan het Oosterlicht College in Nieuwegein. Daar werd het zaadje voor zijn theatercarrière geplant: in die jaren stond hij voor de eerste keer op de planken van DE KOM.

Schooljaren

Op het Oosterlicht College rondde Klein Kranenburg eerst de havo en in 1993 het atheneum af. Terugkijkend op die tijd zegt hij: "Ik heb in de leukste periode op die school gezeten. Daar kwam ik achter op de reünie van mijn dramadocente. Er kon nog van alles. De dramadocente was een van de vier dramadocenten die drama landelijk op de kaart zette. In het derde jaar kregen we verplicht dramales. Elk jaar werd er een groot stuk gemaakt en dat werd in DE KOM gespeeld. We speelden een stuk in een mijn. Zwarte Was heette het. De leraar handvaardigheid bouwde het decor: steigerpijpen mijnschachten op het podium en de situatie thuis van het gezin op het voortoneel. Ik zat met nog een jongen, we speelden broers, in de mijn vast. En dan had je ook nog de situatie op de mijn. Het was een supercreatieve school, met tekenen en handvaardigheid als belangrijke vakken. En handvaardigheid als eindexamenvak, toen al. Je werd uitgedaagd om kunst te maken, een interpretatie van iets dat je dacht dat het kunst was. Ik had inspirerende leraren. Het was een gekke, vrije school”.

Theatercarrière

Van 1993 tot 1997 studeerde Klein Kranenburg aan de Kleinkunstacademie, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sindsdien heeft hij in veel producties gestaan. “Ik ben in het muziek- en musicaltheater terecht gekomen. Ik was niet eigenwijs genoeg om cabaret te gaan maken, maar ik voelde dat ik moest spelen, zingen en bewegen. Ik heb veel in kindervoorstellingen gespeeld: van Pluk van de Petteflet, Pippi Langkous, de Griezelbus en Doornroosje tot de Lion King aan toe. Na zo’n opleiding kan je beginnen om ruimte te maken voor je eigen creativiteit. Ik ben gaan investeren in veel spelen. Op een gegeven moment wreekt zich dat. Dan wil je af en toe zelf iets verzinnen. Toen ben ik in het kleinere kindertheater terecht gekomen en ik ben ook andere dingen gaan doen. Ik ben les gaan geven en regieassistent geworden. Nu ben ik ook regisseur. Zo is mijn praktijk eigenlijk van speler in grote producties naar iets kleinere gegaan, waar ik mijn creativiteit in kwijt kan. Daarin laat de regisseur wat meer ruimte voor een eigen invulling van scenes. Dan kan je zelf eens bepalen waar je gaat staan of wat je aantrekt. Bij de grote producties staat alles al vast, je kostuum ligt klaar. Dan moet je natuurlijk nog steeds heel goed zingen en je rol invullen, maar daar is minder ruimte voor eigenheid. Zo veranderde dat van groot naar wat eigener, naar zelf dingen maken. Nu regisseer ik, maak dingen en af en toe speel ik en ik geef les. Het is heel afwisselend. Daarom ben ik goed door de coronatijd heen gekomen. Ik speelde op stelten in een verzorgingshuis, ik maakte een solovoorstelling voor een acteur hier in Nederland en die speelde hij in China. Dat vonden ze zo leuk dat ze de licentie hebben gekocht in de lockdown. En dan zit je ineens online een Chinese acteur te regisseren. Dat is een hele wonderlijke loop der dingen.”

'Het Groene Meisje'

'Op het Oosterlicht College in Nieuwegein werd ik uitgedaagd om kunst te maken'

"In de voorstelling 'Het Groene Meisje' die binnenkort te zien is in DE KOM speel ik Perry. Hij heeft samen met Loek een chemisch schoonmaakbedrijf. Ze wonen in een extreem smetteloos huis. Op een dag krijgen ze een nichtje op bezoek, die is wees geworden nadat de boerderij waar ze met haar ouders woonde is afgebrand. Dat meisje bindt met ons de strijd aan om ons bedrijf te vergroenen. Je kunt haar een beetje als een Gretha Thunberg zien. Het is een strijd tussen het schoonmaakduo en een heel jong meisje. Het is een leuke voorstelling, niet tuttig en niet belerend gebracht. Max Tak, de producent, wil graag originele verhalen met de actualiteit verbinden. Hij wil muziektheater maken met live muziek met mooie instrumenten.”