Vincent van Esch tekent het Woonmanifest van de PvdA.
Vincent van Esch tekent het Woonmanifest van de PvdA. Foto: pr

PvdA Nieuwegein wil dat iedereen op de woningmarkt een eerlijke kans krijgt

Algemeen

NIEUWEGEIN • Vincent van Esch, lijsttrekker van de Partij van de Arbeid in Nieuwegein, kan er echt boos om worden. Beleggers en huisjesmelkers die veel geld verdienen aan de woningnood van anderen. “Het is hoog tijd dat de overheid de regie gaat pakken.”

Samen met zijn politieke strijdmakkers stond Vincent van Esch (32) zaterdag op Cityplaza het nieuwe Woonmanifest van de partij te promoten. Betaalbaar wonen is wat Van Esch en de fractie betreft het belangrijkste punt voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. “Iedereen verdient een woning op een fijne plek.

Een dak boven je hoofd, genoeg ruimte om in te leven en betaalbare woonlasten zijn op dit moment voor lang niet iedereen meer haalbaar. En ondertussen proberen huisjesmelkers en investeerders huizen op te kopen voor een maximale winst. Hierdoor zijn starters, gezinnen en ouderen die een passende woning proberen te vinden de dupe. We moeten als overheid, zowel landelijk als lokaal, meer de regie pakken.”

Huren rijzen de pan uit

Vincent van Esch ziet om zich heen dat het probleem steeds nijpender wordt. Niet alleen in Nieuwegein, ook landelijk is het thema wonen bijzonder actueel. “Op dit moment wachten inwoners soms wel dertien jaar op een sociale huurwoning”, zegt de fractievoorzitter. “De huren rijzen de pan uit en een betaalbare woning is nauwelijks nog te vinden. Starters, gezinnen en ouderen zijn de dupe. Dat moet en kan anders.”

Stem laten horen

Die verandering begint wat de PvdA betreft op 16 maart. Op die dag kunnen de inwoners hun stem laten horen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. In samenwerking met zijn Nieuwegeinse en landelijke collega’s heeft Vincent van Esch een Woonmanifest geschreven. Het biedt kiezers, zegt hij, de kans om te bepalen of de ongelijke woningmarkt weer kansrijke volkshuisvesting voor iedereen wordt. Daar is op dit moment volgens de PvdA en andere partijen geen sprake van.

Meer geld uit Den Haag

“Ons Woonmanifest bevat punten om de wooncrisis te bestrijden. Allereerst wil de PvdA dat er vooral sociale huurwoningen worden gebouwd. En nog voor de verkiezingen behandelt de Tweede Kamer de ‘Wet Voldoende Betaalbare Huurwoningen’ van de PvdA. Die regelt dat het aantal betaalbare woningen ten minste op peil blijft.

Daarnaast willen we een aanpak voor het isoleren van tochtige huizen en meer geld vanuit Den Haag naar gemeenten om onmisbare voorzieningen zoals speeltuinen, buurthuizen en fatsoenlijk openbaar vervoer in stand te houden of te verbeteren.”

Huisjesmelkers

Het zijn ambitieuze plannen, maar Van Esch en zijn lokale PvdA-fractie staan er vierkant achter. Met de huidige woonmarkt, een term die hem helemaal niet zint, heeft de jonge politicus het gehad, zegt hij. “We zien dat ‘de markt’ vooral goed werkt voor beleggers en huisjesmelkers die woningen bezitten, maar niet voor mensen die er eentje nodig hebben om in te wonen. Dat maakt mij echt boos. Met de maatregelen in het Woonmanifest zorgen we voor betaalbaar wonen in Nieuwegein.”

Landelijke fractie

Een veel gehoorde klacht is dat lokale ‘afdelingen’ van landelijke partijen teveel mee varen op de politieke koers van de landelijke fracties. In het geval van ingrijpen op de verstoorde woningmarkt heeft Vincent van Esch met die samenwerking geen enkele moeite. Integendeel. “Als lokale PvdA werken we samen met onze landelijke partij aan plannen die goed zijn voor Nieuwegein. We zullen de komende jaren als overheid – zeker ook lokaal – meer de regie moeten pakken. Dat is echt een politieke keuze en daar moet je voor kiezen.”

Tijdens de bijeenkomst op Cityplaza, afgelopen zaterdag, was Vincent van Esch de eerste die het Woonmanifest ondertekende. Hij heeft in de loop van de dag goede gesprekken gehad met inwoners van Nieuwegein, die zich net zo veel zorgen maken over de ontwikkelingen op woongebied. Voor belangstellenden: het Woonmanifest staat online.