De woonmarkt wordt steeds lucratiever voor bepaalde groepen 'handelaren'.
De woonmarkt wordt steeds lucratiever voor bepaalde groepen 'handelaren'. Foto: pr

‘Geflipte’ woningen goudmijn voor mensen met gouden handjes

Algemeen

NIEUWEGEIN • Zogeheten ‘geflipte’ woningen zijn gemiddeld een ton duurder geworden ten opzichte van 2021. Dat meldt brancheorganisatie NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). We spreken van een ‘geflipte’ woning als het huis na aankoop meteen verbouwd wordt om daarna weer doorverkocht te worden voor een hogere prijs.

Groter oppervlak

In 2021 werd zo’n geflipte woning voor gemiddeld 111.000 euro meer verkocht dan het aankoopbedrag. Dat is een stijging van de waarde van 36 procent in minder dan een jaar tijd, aldus de NVM. Geflipte woningen hebben bij herverkoop ook gemiddeld zes vierkante meter meer woonoppervlakte dan voor de verbouwing.

De NVM onderzocht huizen die binnen een jaar opnieuw werden verkocht. Bij ruim 3,2 miljoen woningtransacties sinds 2001 werden bijna 50.000 verkochte huizen opnieuw verkocht. Vorig jaar werden bijna 2000 huizen herverkocht. Bijna een derde daarvan, 560 huizen, was geflipt.

Alle huizen duurder

Niet alleen geflipte woningen stegen in prijs. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de huizenprijzen vorig jaar met gemiddeld 15,7 procent stegen. Het was de grootste prijzenstijging in 21 jaar. Om inwoners toch kansen te bieden op de oververhitte huizenmarkt, proberen verschillende gemeenten met regelgeving de prijzenstijgingen binnen de perken te houden.

Zo kondigde Utrecht half januari aan een opkoopbescherming in te voeren. Dat betekent dat huizen uit een bepaalde prijscategorie na aankoop vier jaar niet meer verhuurd mogen worden. Zo moet worden tegengegaan dat huizen worden opgekocht door beleggers met als enige doel ze weer te verhuren.