Er wordt de komende periode gewerkt aan tramhalte Nieuwegein-Zuid.
Er wordt de komende periode gewerkt aan tramhalte Nieuwegein-Zuid. Foto: pr

Stootblokken bij eindhalte Regiotram

nieuwegein • Regiotram Utrecht gaat op 7 maart werkzaamheden uitvoeren bij de eindhalte in Nieuwegein-Zuid. Daar worden dan zogenaamde ‘stootblokken’ geplaatst. Voor dit werk wordt een kraan ingezet die op het spoor rijdt, evenals graafmachines. Deze kunnen tijdelijk voor geluidsoverlast zorgen.  

De motoren van deze machines draaien alleen op de momenten dat dit nodig is. Om overlast in de avonduren beperkt te houden, vindt aan- en afvoer van bouwmateriaal zoveel mogelijk overdag plaats. De werkzaamheden vinden plaats tussen 07.00 uur en 23.00 uur.
Omdat er binnenkort voorlopig geen trams rijden in Nieuwegein en IJsselstein, biedt dit volgens Regiotram Utrecht de mogelijkheid om overdag extra werkzaamheden uit te voeren. Bij de eindhalte in IJsselstein-Zuid worden ook stookblokken geplaatst: dit gebeurt een dag later.

Veiligheid

Om de stootblokken te plaatsen, wordt eerst over een lengte van circa 20 meter het oude spoor opgebroken en gelicht. Vervolgens komt daarvoor in de plaats de nieuwe spoorverbinding met daaraan vast het stootblok. Er wordt ook gegraven voor aanpassing aan de bekabeling. De stootblokken zorgen voor extra veiligheid in het openbaar vervoer. Ze worden geplaatst aan het einde van het perron en zorgen ervoor dat een tram bij de eindhalte niet kan doorrijden en uit het spoor kan komen.

Sluitstuk

In 2020 is de gehele regionale tramlijn grondig op de schop gegaan. Alle haltes zijn aangepast aan het formaat van de nieuwe trams. Bovendien is de trambaan vernieuwd in Nieuwegein-Zuid en IJsselstein. Sinds de trams weer zijn gaan rijden, heeft de aannemer nog diverse resterende werkzaamheden uitgevoerd aan de bovenleiding en de perrons. De stootblokken die binnenkort worden geplaatst zijn het sluitstuk van dit werk.

Levendig OV-knooppunt

Het stationsgebied in Nieuwegein moet een levendig ov-knooppunt worden met kantoren, woningen en winkels. In december is een deel van de plannen bekendgemaakt. De komende maanden wordt de trambaan verplaatst en komt er een nieuwe halte middenin het centrum van Nieuwegein. In 2025 komt dan ook een nieuw busstation, waardoor het ov weer helemaal up to date is.