Monique de Beer neemt afscheid van gemeenteraad Nieuwegein

nieuwegein • Monique de Beer heeft afscheid genomen als raadslid voor GroenLinks. In haar laatste toespraak benadrukte ze haar betrokkenheid met en expertise in het sociaal domein.

“Als er één terrein is waarop mijn verantwoordelijkheid als raadslid zwaar drukte de afgelopen acht  jaar, dan is dat wel de jeugdzorg", stelde De Beer. "Zo’n kwetsbaar terrein waarbij zich altijd de vraag voordoet doen we de goede dingen en doen we ze goed? Valt er niemand buiten de boot? Nog steeds blijft die vraag knagen en ervaar ik onvoldoende grip op de effecten van jeugdzorg.”

Ze vervolgde: “Het valt voor een gemeente niet mee om goede jeugdzorg te leveren, hele complexe materie, lang niet alles is op lokaal niveau te organiseren en met een te krap budget. Het is dan ook betreurenswaardig dat het kabinet de uitspraak van de arbitragecommissie naast zich neerlegt en vasthoudt aan de structurele extra bezuiniging van een half miljard op de jeugdzorg vanaf 2025.”

Monique de Beer wenste het nieuwe college van burgemeester en wethouders en de nieuwe raad veel lef en wijsheid toe om ervoor te zorgen dat jongeren in Nieuwegein opgroeien in een, in alle opzichten, gezond klimaat. "Help hen de ondersteuning te krijgen die ze nodig hebben om uit te groeien tot veerkrachtige volwassenen. Dat gaat de nieuwe fractie van GroenLinks zeker ook weer doen. Daarin heb ik alle vertrouwen.”


Rijkswaterstaat kapt zieke en dode bomen langs A12

regio • Rijkswaterstaat verwijdert vanwege verkeersveiligheid van tot 15 maart met spoed zieke en dode bomen langs de A12 ter hoogte van Bunnik, Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg. De meeste werkzaamheden vinden overdag plaats. Weggebruikers dienen rekening te houden met omleidingen en extra reistijd die kan oplopen tot tien minuten.

De bomen die verwijderd worden, verkeren volgens Rijkswaterstaat in dusdanig slechte conditie dat ze een gevaar kunnen vormen voor de verkeersveiligheid. Het gaat hierbij voornamelijk om essen die zijn aangetast door de essentaksterfte. Ze bevatten veel dood hout wat het risico op omvallen en afgebroken takken op de snelwegen verhoogt. Voor de verwijderde solitaire bomen geldt een herbeplantingsplicht. 

In totaal worden 125 solitaire (alleenstaande) bomen verwijderd en vinden uitdunningswerkzaamheden plaats langs de A12 ter hoogte van Bunnik, Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg. Er worden verschillende soorten nieuwe bomen geplant om zo de kans op mogelijke ziektes te verminderen.