Afbeelding
Foto: Odua Images

Nieuwegein behoort qua werkgelegenheid tot koplopers in de regio, zesde jaar groei op rij

Algemeen

NIEUWEGEIN • Nieuwegein behoort qua werkgelegenheid tot de koplopers in de regio. De gemeente staat op de derde plaats, na Utrecht en Amersfoort en voor Zeist en Veenendaal. Dat blijkt uit de laatste gegevens van het Provinciale Arbeidsplaatsenregister. 

De werkgelegenheid in Nieuwegein is de afgelopen jaren gestaag gegroeid. In 2020 was dat met twee procent naar ruim 48.000 arbeidsplaatsen. Dat was het zesde jaar groei op rij.

Logistiek
De sector gezondheid en welzijn biedt de meeste arbeidsplaatsen (8.700) in Nieuwegein, gevolgd door groothandel en detailhandel (7.700). Daarna komt vervoer en opslag (7.500).

Vooral de rol van logistiek in de werkgelegenheid is steeds meer terug te zien. In de afgelopen vijf jaar is het aantal arbeidsplaatsen in de sector vervoer en opslag meer dan verdubbeld.

MKB-gemeente
De grootste werkgevers zijn het St. Antonius Ziekenhuis, Staffing Group, Postsorteercentrum Liesbosch, Jumbo NDC (fase 1) en de gemeente.

Nieuwegein blijft een echte MKB-gemeente. Ze kent ruim 6.500 bedrijven, waarvan 75 met meer dan 100 arbeidsplaatsen, ruim 500 bedrijven met tien tot 100 arbeidsplaatsen en ruim 1.300 met twee tot tien arbeidsplaatsen. De rest zijn eenmansbedrijven.

Verdere groei in het verschiet
Een deel van de groei wordt verklaard door uitbreiding binnen bestaande bedrijven en nieuwe vestigingen op bedrijventerrein het Klooster. De tweede fase van Jumbo zorgt in 2024 voor enkele honderden arbeidsplaatsen. En met de opleveringen op het Klooster zal de werkgelegenheid de komende periode waarschijnlijk nog verder stijgen.