De staalfabriek aan de Herenstraat in Nieuwegein.
De staalfabriek aan de Herenstraat in Nieuwegein. Foto: Fototeam KenM

Staalfabriek Gebr. van Bentum in Nieuwegein blijft behouden

Algemeen

NIEUWEGEIN • De voormalige staalfabriek Gebr. van Bentum aan de Herenstraat in Nieuwegein blijft behouden. Het college van B&W heeft de fabriek definitief aangewezen als gemeentelijk monument. Een bouwkundige en bouwhistorische rapportage evenals een positief advies van de monumentencommissie liggen aan dit besluit ten grondslag. Dat staat in een brief die het stadsbestuur vorige week aan de gemeenteraad heeft gezonden. 

Herenstraat 108 is in de volksmond bekend als de Van Bentumfabriek: een fabriek waar decennialang stalen constructies en ramen werden gemaakt. De volledige fabriek staat al enige jaren leeg en is in niet al te goede conditie.

Onderzoek
Om de fabriek te behoeden voor verder verval en mogelijke sloop, heeft het college in de afgelopen periode onderzoek laten doen naar de bouwkundige staat van het pand, de bouwhistorie en de monumentale waarden. Ook vonden gesprekken en locatiebezoeken plaats met de eigenaar van het voormalige fabrieksgebouw, de ontwikkelaar en de leden van de monumentencommissie.

Monumentale waarde
De constructiewerkplaats en stalen ramenfabriek Gebroeders van Bentum werd in 1948 gebouwd en later meerdere keren uitgebreid of aangepast. Het college vindt het gebouw monumentwaardig, onder andere “omdat het een tastbare herinnering is aan de industriële historie langs de Vaartsche Rijn en de Doorslag, en het fabrieksgebouw met het getrapte dak zeldzaam en gaaf is”, zo staat in de brief van het college aan de raad.

“Daarbij werd de fabriek in 2013 al aangeduid als potentieel monument in de gemeentelijke cultuurhistorische inventarisatie. Verder worden in zowel de Omgevingsvisie als de Erfgoedvisie de rijke geschiedenis van Nieuwegein en het belang van de aanwezigheid van cultureel erfgoed genoemd als middel om de ruimtelijke kwaliteit te versterken en de betrokkenheid van inwoners bij de stad en hun gevoel van trots te laten toenemen”.

Herbestemming
De monumentale status van de fabriek moet leiden tot nieuw en passend gebruik van de fabriek waarbij de monumentale waarden behouden blijven.

Omdat de fabriek is gevestigd binnen de ontwikkellocatie Herenstraat-Kruyderlaan, zal een keuze voor uiteindelijke herbestemming straks onderdeel zijn van de besluitvorming over dit gebied, die naar verwachting in de tweede helft van dit jaar plaatsvindt.