Oud-bewoners en de organisatoren van de reünie poseren voor een plaatsnaambord met daarop 'Jutphaas'.
Oud-bewoners en de organisatoren van de reünie poseren voor een plaatsnaambord met daarop 'Jutphaas'. Foto: Louise Mastenbroek

Nostalgie tijdens bijeenkomst in Nieuwegein voor oud-inwoners Jutphaas: ‘Het was een mooie tijd’

Algemeen

NIEUWEGEIN • Voor oud-bewoners van het voormalige dorp Jutphaas wordt er deze zomer een reünie georganiseerd. Afgelopen zaterdag werd hiervoor het startschot gegeven. Enkele zogenoemde “authentieke bewoners” kwamen toen bij elkaar in De Middenhof in Nieuwegein om over de geschiedenis en de sfeer van het dorp te vertellen.

De reünie wordt “een feest der herkenning”, weten geboren en getogen Jutphasers Jan de Leeuw, Loef Pol en het echtpaar Adri en Coby Luiten heel zeker. Wij spraken hen over het voormalige dorp en de samenvoeging met Vreeswijk vijftig jaar geleden.

Samenvoeging
Nieuwegein is vijftig jaar geleden immers ontstaan uit een fusie van de dorpen Jutphaas en Vreeswijk. In de loop van de jaren is het dorpse gevoel voor de oud- Jutphasers echter verdwenen, zo blijkt uit een rondvraag.

Het samengaan met Vreeswijk was destijds een gegeven, maar het voelde niet goed. Toch hebben de oud-bewoners er geen moeite mee. Ze koesteren de herinneringen aan het Jutphaas van vroeger.

Rustig
In hun jeugd heerste er volgens de oud-inwoners een heel andere sfeer in Jutphaas. Het was een mooie tijd waarin iedereen elkaar kende en alles voor elkaar over had, zo vertellen ze. Er woonden veel grote gezinnen in het dorp. Iedereen zou een bijnaam hebben gehad, “anders wist je niet wie van wie was”.

Daarnaast was het heel rustig in het voormalige dorp. Luiten: “Ik weet het nog goed. Als kind zat ik ’s avonds in mijn pyjama autonummers op te schrijven. Als je er vijf had op een avond, dan was het veel”.

Corrigerende tik
Er waren twee scholen in Jutphaas: de school met de bijbel en de katholieke school. Het ging er volgens oud-inwoner Loef Pol destijds heel anders aan toe dan nu. “Je kreeg nog wel eens een tik op school, of een gum of een meetlat naar je hoofd. Als je dat thuis vertelde, dan zeiden je ouders dat je het wel verdiend zou hebben”.

Kinderen hadden plezier met eenvoudig en vaak zelf gemaakt speelgoed, zo vertellen de oud-bewoners. Ze gingen hoepelen en op blikjes of op stelten lopen. Ook werden paardentuigjes gemaakt. Daarmee kon je paard en wagen spelen. Er werd gezwommen in het Amsterdam-Rijnkanaal.

JSV
Het verenigingsleven speelde volgens de oud-bewoners een belangrijke rol in het voormalige Jutphaas. Er werd muziek gemaakt bij vereniging Cornelis Galesloot, gegymd bij VIOS en gevoetbald bij JSV.

Die club werd opgericht omdat de pastoor vond dat er “iets voor de mensen gedaan moest worden”, zo vertellen de oud-Jutphasers. De kapelaan speelde zelfs mee.

“Toneelvereniging De Dorpsspelers werd 65 jaar geleden opgericht”, weet oud-inwoner Jan de Leeuw te vertellen. “In het begin speelden ze op de zaal in een school. Dat vond ik het leukste. Na afloop ruimden we de zaal op en daarna was het bal”.

‘De Paaskoe’
De oud-inwoners hebben goede herinneringen aan de jaarlijkse grote buurtfeesten. Daar werd echt voor gespaard, zo vertellen ze. Er stonden grote tenten en er waren optredens van onder meer Rudi Carrell, Willly Alberti en Rita Corita.

De slacht van ‘de Paaskoe’ was ook een jaarlijks feest. Het dier werd eerst, compleet met krans om de nek, door het dorp vervoerd. Vervolgens werd het geslacht.

Geloof
Het geloof speelde een belangrijke rol in die jaren, weet het echtpaar Luiten te vertellen. Zij hadden een bakkerszaak in Jutphaas.

Het echtpaar bezorgde brood bij een groot gezin dat net in het dorp was komen wonen. Toen echter bleek dat het gezin een ander geloof had dan zijzelf, was dat afgelopen.

Website
Ter gelegenheid van de aankomende reünie is er een website in het leven geroepen: www.reunieoudjutphaas.nl. Op deze website zijn onder meer foto’s te vinden uit de tijd van het voormalige dorp Jutphaas. Ook kunnen geïnteresseerden er toegangskaarten voor de reünie bestellen.