Rina Copier - Van den End in Vreeswijk.
Rina Copier - Van den End in Vreeswijk. Foto: Aangeleverd

Vreeswijks icoon Rina Copier (85) overleden: ‘In haar gedrevenheid wekte zij het oude Vreeswijk tot leven’

Algemeen

NIEUWEGEIN • Rina Copier is op 16 maart op 85-jarige leeftijd overleden. Ze was vrijwilliger bij Museumwerf Vreeswijk in Nieuwegein. “Met Rina Verliezen we niet alleen een zeer gewaardeerde medewerker en vraagbaak die altijd klaarstond, maar ook een Vreeswijks icoon”, aldus Cisca de Ruiter van de museumwerf.

Rina was een geboren en getogen Vreeswijkse. “Velen kennen haar nog als handwerkjuffrouw van de Prins Hendrikschool (de schippersschool) en de Willem-Alexanderschool. Wij kennen haar vooral als toegewijd amateurhistorica van Vreeswijk”, aldus De Ruiter. 

Amateurhistorica
Rina legde verhalen van oud-schippers vast, schreef boeken en talloze artikelen over haar geliefde Vreeswijk en duidde samen met gemeentelijk archiefmedewerker Jacques Lemmink oude foto’s. “In haar gedrevenheid wekte zij het oude Vreeswijk tot leven”, zegt De Ruiter.

“Zij schreef niet alleen over de Vreeswijkse geschiedenis, maar vertelde er ook met verve over. Tijdens rondleidingen hingen de bezoekers aan haar lippen. Ontelbare rondgangen deed zij met publiek, zowel op de Museumwerf als in Vreeswijk zelf”.

Museumwerf Vreeswijk
Volgens De Ruiter was bescheidenheid Rina’s tweede natuur. “Zij hoefde nooit vooraan te staan en officieel in het zonnetje te worden gezet. Complimenten kon zij maar moeilijk ontvangen”.

Rina werd als medewerker en mens erg gewaardeerd bij de museumwerf. De Ruiter: “Ze was een heerlijk mens: veelzijdig, blijmoedig, bescheiden en van grote betekenis voor de Museumwerf en voor Vreeswijk”.