Afbeelding
Foto: stockfoto (123RF.com)

‘Dakgoot-oplichters’ actief in Nieuwegein: ‘Sommige mensen zijn honderden euro’s kwijt’

Algemeen

NIEUWEGEIN • In Nieuwegein zijn ‘dakgoot-oplichters’ actief. Ze zeggen de dakgoot te reinigen, maar voeren in werkelijkheid niks uit. Vervolgens willen ze wél geld zien. Ook Jacqueline van Rijswijk uit Zuilenstein werd opgelicht. Zij vertelt ons haar verhaal.

De dakgoot laten reinigen aan de voor- en achterkant van het huis voor slechts 20 euro: dat is een aantrekkelijk aanbod, vonden Jacqueline en haar man. “Ze kwamen aan de deur en we dachten: laten we dat maar doen, voor dat geld”. 

Lek in dakgoot
Jacqueline maakte een afspraak, evenals de buren. Haar man had nog gevraagd om een offerte voor een lek in de dakgoot. “Daar zat een lek, dat wisten we”, zegt Jacqueline. Dat ging volgens het gotenbedrijf ongeveer 30 tot 35 euro kosten.

Een paar dagen later kwam de mannen van het gotenbedrijf weer langs. Jacqueline: “Ze waren stipt op tijd. Ik dacht nog: dat is mooi”. 

Toen Jacqueline weer vroeg naar de kosten voor het laten repareren van het lek in de dakgoot, bleek het ineens om een ander bedrag te gaan. “De man zei toen dat het 70 tot 100 euro ging kosten”, vertelt de Nieuwegeinse. “Dat vonden we te duur. Toen was hij eigenlijk al een beetje gepikeerd”. 

Foto van vogels
Vervolgens gaat de man van het gotenbedrijf de dakgoot schoonmaken. Een paar minuten later belt hij weer bij Jacqueline en haar man aan. Hij laat een foto zien. “Het leek wel een soort schimmelplek”, zegt Jacqueline. Een dakpan zou zijn weggeschoven en vogeltjes zouden van de isolatie aan het ‘smikkelen’ zijn.

Ook dat probleem was op te lossen. Geschatte kosten: rond de 150 en 200 euro. Jacqueline: “Ik zei gelijk: hoeft niet, doe maar alleen die dakgoten. Ik vond het raar”. 

Ze vertelt verder: “Mijn vriendin aan de overkant stond voor het raam en schudde met haar hoofd. Ik dacht: er klopt iets niet”. 

Puntdak
Tien minuten later belt de man van het gotenbedrijf weer aan: hij zegt klaar te zijn met de werkzaamheden. Een collega van hem zou over het dak geklommen zijn om de dakgoot aan de achterkant van het huis schoon te maken.

Jacqueline vertrouwt het niet: “Ik zeg: nou dat is knap, want we hebben een puntdak. Dan moet je nog over de dakkapel en dan ben je pas bij de goot”. Ze betaalt wel de afgesproken 20 euro, maar het zit haar niet lekker. 

‘Ik ben tekeer gegaan’
Daarom belt ze de buurman. Jacqueline: “De mannen van het gotenbedrijf hadden hem ook verteld dat ze over het dak waren gegaan”. Omdat ze het allebei niet meer vertrouwden, klom de buurman op een ladder om de goten te inspecteren. Die bleken helemaal niet gereinigd te zijn.

“Ik ben naar buiten gegaan en ik ben tekeer gegaan tegen die mannen”, zegt Jacqueline. Vervolgens hebben ze alsnog de dakgoot geleegd, maar Jacqueline is daar niet over te spreken: “Dat had ik zelf beter gekund”, zegt ze.

Later bleek dat de buurman hetzelfde was verteld over een weggeschoven dakpan en vogeltjes.

Honderden euro’s
Jacqueline besloot het verhaal op Facebook te zetten. Dat leverde veel reacties op van mensen die ook met het bedrijf geconfronteerd zijn. Meerdere mensen blijken dezelfde foto te hebben gezien. Jacqueline: “Sommige mensen zijn voor honderden euro’s opgelicht”.