De NOS in het Stadshuis van Nieuwegein.
De NOS in het Stadshuis van Nieuwegein. Foto: Jan Buteijn

Stadshuis het decor van NOS-uitzendingen

nieuwegein • Het Nieuwegeins Stadshuis was tijdens de gemeenteraadsverkiezingen het decor van NOS-uitzendingen. 

Op dinsdagavond werd om 19.04 uur De Stemming uitgezonden vanuit het Stadshuis. In dit debat gingen de lijsttrekkers van twaalf lokale partijen onder leiding van presentator Winfried Baijens met elkaar in gesprek over thema's met lokale impact. Aiofe Derriks van De Unie van Nieuwegein nam ook deel aan het debat. Zij sprak met een aantal anderen over het thema veiligheid. 

Aiofe Derriks van De Unie van Nieuwegein

Na De Stemming was het vanaf 20.34 uur tijd voor Het Debat, ook op NPO 1. Hierin kruisten acht kopstukken van landelijke partijen onder toeziend oog van presentator Rob Trip de degens over lokale onderwerpen. Uitgenodigd waren de partijleiders van de vier coalitiepartijen en de vier grootste oppositiepartijen. 

Een aantal van hen, onder wie VVD-leider Rutte en D66-leider Kaag werden door hun partij vervangen door iemand anders. Minister Jetten (Klimaat en Energie) nam de plaats in van Kaag. Rutte werd vervangen door VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans. De PVV had zich afgemeld voor het debat; PVV-leider Wilders had griep. Er kwam geen vervanger voor de PVV.

Rob Trip sprak verder met vier lijstrekkers van partijen die alleen lokaal actief zijn - waaronder wederom Aiofe Derriks van De Unie van Nieuwegein - over de rol en de invloed van lokale partijen in de gemeentelijke politiek. 

Op woensdag werd de uitslagavond van de NOS uitgezonden vanuit het Stadshuis. Rob Trip en Simone Weimans presenteerden de uitzending en Malou Petter kwam met de exitpolls en de uitslagen. Ron Fresen en Arjan Noorlander waren er om de uitslagen te duiden en de politieke deskundigen Josse de Voogd en Carolien van Ham deelden hun inzichten.

Eerste exitpoll uit gemeente Nieuwegein 

Om 21.00 uur kwam de eerste exitpoll van de gemeente Nieuwegein binnen. Even later kwamen de exitpolls uit Zwolle, Rooterdam, Sittard-Geleen, Veendam, Breda en Amsterdam. 

Tijdens de uitzending werd geschakeld met verslaggevers in deze zeven gemeenten en alle partijlocaties – zo’n 26 locaties in totaal. Verder kwamen kiezers, de gekozenen en de winnaars en verliezers aan het woord. 

Fotografie: Jan Buteijn