Afbeelding
Foto: stockfoto (www.pexels.com)

Onderzoek: 1 op de 10 volwassenen in Nieuwegein is gescheiden

Algemeen

NIEUWEGEIN • In 2021 was 10 procent van de inwoners van Nieuwegein gescheiden. Daarmee ligt het scheidingspercentage in de gemeente hoger dan het landelijk gemiddelde van 9,3 procent. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de meest recente scheidingsdata van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2021 was 8,5 procent van de inwoners van de provincie Utrecht gescheiden. Dit scheidingspercentage verschilt echter sterk per gemeente. Naar verhouding wonen in Utrecht de meeste gescheiden mensen in Eemnes. In deze gemeente is zelfs 11,2% van de inwoners gescheiden.

Daarna komen Baarn (10,7 procent), IJsselstein (10,1 procent), Nieuwegein (10 procent) en Amersfoort (9,9 procent). 

Aan de andere kant van het spectrum spant juist Bunschoten de kroon. Deze gemeente heeft namelijk het laagste scheidingspercentage van Utrecht: 5,8 procent van de inwoners. 

In provincie Utrecht relatief laag scheidingspercentage
Ten opzichte van het landelijk gemiddelde (9,3 procent), heeft Utrecht een relatief laag scheidingspercentage. Naar verhouding wonen in Flevoland en Limburg de meeste gescheiden mensen. 10,1 procent van de volwassen inwoners had hier een scheiding achter de rug in 2021. Het scheidingspercentage is juist het laagst in Overijssel (8,1 procent).

In 2021 vonden er in Nederland 11,6 procent minder echtscheidingen plaats dan in 2020. Vorig jaar werden 25.600 huwelijken ontbonden, een jaar eerder waren dat er bijna 29.000.

“Het blijft natuurlijk gissen hoe het komt dat er minder mensen zijn gescheiden. Een reden kan de krapte op de woningmarkt zijn”, aldus Marga Lankreijer hypotheekexpert van Independer.

Percentage gescheiden inwoners daalt in maar vier gemeenten
Het aandeel gescheiden inwoners daalde vorig jaar in vier Utrechtse gemeenten. Het scheidingspercentage nam af in Nieuwegein (-0,1%), Woudenberg (-0,07%), Wijk bij Duurstede (-0,06%) en in Utrecht (-0,01%).

“Door de gestegen huizenprijzen is het ook moeilijker geworden om jouw ex partner uit te kopen. Je hebt het huis waarschijnlijk ooit met zijn tweeën gefinancierd. Is het geld er wel dan heb je het als vertrekkende partner gemakkelijker. Deze overwaarde kun je weer als eigen geld inzetten om een nieuwe woning te kopen. Zonder dit eigen geld kun je als alleenstaande nog maar in weinig plaatsen terecht voor een woning”, aldus Independer hypotheekexpert Marga Lankreijer.  

In Amersfoort bleef het aandeel gescheiden inwoners gelijk en in de overige 21 Utrechtse gemeenten was juist een stijging te zien. Het scheidingspercentage nam het sterkst toe in Eemnes (+0,5%).