De giraffe bij de kinderpoli van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht.
De giraffe bij de kinderpoli van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht. Foto: Aangeleverd

Levensgrote giraffe gemaakt van 718 weggegooide teenslippers bij ingang St. Antonius in Nieuwegein

Algemeen

NIEUWEGEIN • Bij de ingang van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein staat sinds vorige week een kleurrijke en levensgrote giraffe. Het kunstwerk is gemaakt van maar liefst 718 weggegooide teenslippers uit Kenia. Op de kinderpoli van de locatie in Utrecht staat sinds kort ook een giraffe, dit exemplaar bestaat uit 1315 teenslippers. 

In ontwikkelingslanden worden veel teenslippers gedragen. Door het slechte afvalverwerkingssysteem komt het grootste deel van deze miljarden teenslippers uiteindelijk in het milieu terecht. Ze spoelen door zeestromen in de oceaan aan op stranden, waaronder op de Keniaanse stranden. 

Eén miljoen teenslippers verwerkt tot kunst
De kunstenaars van het Keniaanse 'Ocean Sole' zien dit als een kans en halen de teenslippers van de stranden en rivierbeddingen. Eenmaal gewassen en gesorteerd op kleur, worden ze omgetoverd tot de meest kleurrijke kunstwerken, waaronder deze giraffen.

Afgelopen jaar werden er al één miljoen teenslippers verwerkt tot kunst. Een team van inmiddels negentig ambachtslieden maakt van alles, waardoor het plastic wordt opgeruimd en er inkomsten voor negentig gezinnen gegenereerd wordt.

Tekst gaat verder onder de Instagram-post






Dit bericht op Instagram bekijken











Een bericht gedeeld door Ocean Sole (@oceansole)

'Groot en klein inspireren'
De symboliek en het mooie verhaal erachter inspireerde Wenny Braam van het St. Antonius om voor het ziekenhuis op zoek te gaan naar giraffen van Ocean Sole. "Als ziekenhuis vinden we duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk. Met de koop van deze kunstwerken dragen we bij aan een schoner milieu én gedegen werkgelegenheid. We zijn heel blij dat wij nu ook twee giraffen op onze locaties hebben staan, om groot en klein te inspireren."