Openingsvaart op de Dag van de Vaart in Nieuwegein.
Openingsvaart op de Dag van de Vaart in Nieuwegein. Foto: Cisca de Ruiter
fotoreportage

Fotoreportage: ‘Dag van de Vaart’ in Nieuwegein

Algemeen

NIEUWEGEIN • De doop van de Dag van de Vaart van Nieuwegein vond afgelopen zaterdag en zondag plaats. Letterlijk, vanwege de felle regen- en hagelbuien waarmee het weekend begon. Het mocht de pret niet drukken. 

Wethouder Ellie Eggengoor en voorzitter van de Vaart van Nieuwegein John Geurts openden het evenement met het luiden van de scheepsbel. Even daarvoor had voorzitter Geurts verklaard dat de plaatsnaam Nieuwegein eigenlijk een taalfout is; het had ‘Nieuwe Rijn’ moeten zijn. 

‘Boost voor de stad’
Wethouder Eggengoor sprak over de Vaart van Nieuwegein als ‘een boost voor de stad’. De Vaart zou het publiek terug naar de oorsprong brengen. Zij sprak ook van het ‘zwaan-kleef-aan-effect’ van organisaties die in toenemende mate aanhaken bij dit Nieuwegein-brede initiatief.

Het was aan de wethouder, de voorzitter en de overige bestuursleden van de Vaart van Nieuwegein de eer om als eersten in te schepen. 

Gids
Het hele weekend kon het publiek vervolgens genieten van de tochten over de eeuwenoude Nieuwegeinse vaarwegen waarbij een gids uitleg gaf over diverse wetenswaardigheden. De belangstelling was groot en de rondvaartboten voeren af en aan.

De Dag van de Vaart van Nieuwegein bracht veel bezoekers naar onder andere Museumwerf Vreeswijk. Niet alleen was de werf een belangrijk opstappunt van de Vaart, het publiek kon er ook genieten van optredens van koren. 

‘Klinkdemonstraties’
De Museumschepen trokken ook de aandacht met ‘klinkdemonstraties’ en hun levensverhalen. Het publiek wist het Theehuys eveneens te vinden. Het was er gezellig en lekker warm, wat welkom was tijdens dit redelijk kille weekend. Daarnaast bood het binnenterras een podium voor muzikanten.

Op het uiteindelijk zonovergoten buitenterras van het Theehuys van de Museumwerf werd het weekend feestelijk afgesloten met een drankje en een hapje voor de organisatie.